У затвор због фотографисања полицајаца?

Дарко Момић
У затвор због фотографисања полицајаца?

Бањалука - Влада Републике Српске усвојила је нацрт измјена и допуна Закона о јавном реду и миру, који предвиђа затворску казну за онога ко неовлашћеним фотографисањем или снимањем омета службена лица у вршењу дужности.

У предложеним измјенама, између осталог, наводи се да “ко омета или спречава дјеловање државних органа, привредних друштава или других правних лица која врше јавна овлашћења или њихове службенике да врше своје функције, ко неовлашћеним фотографисањем или снимањем омета службенике док врше своје дужности или ко не поступа на лицу мјеста по законитим захтјевима и наређењу службеног лица биће кажњен новчаном казном од 500 до 1.500 КМ или затвором до 60 дана”.

Ова законска одредба наишла је на осуде у јавности, прије свега новинарске заједнице, из које поручују да би усвајање предложеног закона озбиљно отежало рад новинарима и фоторепортерима. Предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић, који је јуче на свом порталу “Цапитал.ба” први и објавио да је Влада усвојила поменути нацрт закона, каже да ово представља додатно угрожавање људских права и слобода у Републици Српској.

- Поред тога што ће отежати рад новинарима, ово је и пријетња грађанима јер могу да буду санкционисани уколико, рецимо, фотографишу неког полицајца или неког другог државног службеника који је непрописно паркирао службени аутомобил. Позивамо народне посланике да не усвоје овај предложени нацрт закона. Међународне организације као што су ОЕБС, Савјет Европе и Европска комисија позивамо да анализирају овај закон и да се јавно огласе, а очекујемо и став невладиних организација које се баве заштитом људских права - каже Вукелић.

Дописник “Вечерњих новости” из Бањалуке Огњен Матавуљ, који годинама прати црну хронику, каже да је предложени нацрт закона скандалозан јер практично онемогућава њему и његовим колегама да раде свој посао.

- Ми свакако веома често имамо проблема са полицијом када дођемо на мјесто неке саобраћајне несреће или на неки увиђај на мјесту извршења неког другог кривичног дјела. Упркос томе што новинари никада не ометају полицију и инспекторе у њиховом раду, они су нама веома често знали да кажу да би највише вољели да нас нема на лицу мјеста. Овим законом ће им те жеље бити услишене, а ми ћемо практично бити онемогућени да радимо свој посао јер у случају да фотографишемо неку саобраћајку моћи ћемо да завршимо у затвору на 60 дана. Проблем је и што је остало произвољно да буде одређено да ли ми некога ометамо у вршењу дужности - каже Матавуљ.

Портпаролка МУП-а РС Мирна Миљановић јуче је кратко рекла да она не може да коментарише реаговања у јавности на предложени нацрт измјена Закона о јавном реду и миру, као и да нико из врха МУП-а РС јуче није био у могућности да нам да изјаву.

 

Пријава прекршаја

У образложењу предложеног нацрта измјена и допуна Закона о јавном реду и миру не говори се уопште о томе зашто су уведене казнене одредбе за неовлашћено фотографисање и снимање службеника.

У закону стоји нова одредба која предвиђа новчану казну од 300 до 900 КМ за просвјетне и здравствене раднике, раднике установа социјалне заштите, спортске раднике и друга лица ако у оквиру вршења својих службених дужности надлежном органу не пријаве прекршаје против јавног реда и мира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана