У току разговори о формирању власти у Сребреници, СНСД нуди принцип: Један одборник, једна функција

Ведрана Кулага Симић
У току разговори о формирању власти у Сребреници, СНСД нуди принцип: Један одборник, једна функција

СРЕБРЕНИЦА - Политички преговори у Сребреници добили су на снази, а већина новоизабраних одборника потписала је захтјев у којем траже да конститутивна сједница Скупштине општине буде у уторак, да би се кренуло са усвајањем аката од виталног значаја за локалну заједницу, првенствено овогодишњег буџета.

Поновљени избори у Сребреници спроведени су 21. фебруара. Странке са српским предзнаком освојиле су највише гласова, а иако су представници Бошњака прво бојкотовали нове изборе, а затим тврдили да неће прихватити освојене мандате, дошло је до промјене, те су, ипак, прије неколико дана узели сертификате.

Начелник Сребренице Младен Грујичић јуче није одговарао на телефонске позиве, а шеф сребреничког одбора СНСД-а Радомир Павловић потврдио је за “Глас Српске” да је 12 одборника из странака са српским предзнаком потписало иницијативу за одржавање конститутивне сједнице.

- Преговори су у току. СНСД ће, као највећа партија, понудити свима исти принцип, односно један одборник једна функција у власти. Отворена су врата свима да учествују у функционисању Сребренице - каже Павловић, који је освојио мандат у локалном парламенту.

Да преговори трају и да се данас или сутра очекује састанак код Грујичића, потврдио је и шеф Општинског одбора СДС-а Момчило Цвјетиновић. Истиче да се мора формирати локална власт и усвојити важни документи како би и сам начелник могао да ради. Ипак, подсјећа на споразум који су потписали прије избора, којим је дефинисана и расподјела позиција.

- Видјећемо какви ће бити исходи свих састанака и на коју ће страну све да крене. Веома је важно да се мора брзо заказати та прва сједница. Очекујем да ћемо брзо доћи до споразума на бази оног о заједничком наступу - рекао је Цвјетиновић и додао да је начуо да ће представници Бошњака ових дана имати одређене састанке и заузети ставове о будућим корацима. 

Мандате је, додао је, освојило 15 српских одборника, од укупно 21.

- Ако будемо паметни и ако се будемо придржавали ранијих договора, не би могло да буде никакве блокаде. Сматрам да ни Бошњацима није у интересу да блокирају - рекао је Цвјетиновић, који сматра да се о СНСД-овом принципу може и треба детаљно разговарати, уз поштивање ранијих договора.

Са представницима листе “Моја адреса: Сребреница” јуче нисмо успјели да ступимо у контакт, а новоизабрани одборник Ћамил Дураковић недавно је за “Глас” истакао да прихватање мандата не значи примарно улазак у власт, прије него што Уставни суд БиХ донесе коначну одлуку о њиховој апелацији. Бошњацима је, након што су бојкотовали поновљене изборе, припало шест мандата, од чега пет листи “Моја адреса: Сребреница” и један ДФ-у, док су на редовним изборима у новембру 2020. били освојили девет мандата. Вршилац дужности секретара Скупштине општине Зекеријах Хаџић рекао је да је стручна служба све припремила за организовање конститутивне сједнице парламента, подсјетивши да је рок за конституисање мјесец од дана потврђивања резултата. То је, у случају Сребренице, 4. април.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана