U toku razgovori o formiranju vlasti u Srebrenici, SNSD nudi princip: Jedan odbornik, jedna funkcija

Vedrana Kulaga Simić
U toku razgovori o formiranju vlasti u Srebrenici, SNSD nudi princip: Jedan odbornik, jedna funkcija

SREBRENICA - Politički pregovori u Srebrenici dobili su na snazi, a većina novoizabranih odbornika potpisala je zahtjev u kojem traže da konstitutivna sjednica Skupštine opštine bude u utorak, da bi se krenulo sa usvajanjem akata od vitalnog značaja za lokalnu zajednicu, prvenstveno ovogodišnjeg budžeta.

Ponovljeni izbori u Srebrenici sprovedeni su 21. februara. Stranke sa srpskim predznakom osvojile su najviše glasova, a iako su predstavnici Bošnjaka prvo bojkotovali nove izbore, a zatim tvrdili da neće prihvatiti osvojene mandate, došlo je do promjene, te su, ipak, prije nekoliko dana uzeli sertifikate.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić juče nije odgovarao na telefonske pozive, a šef srebreničkog odbora SNSD-a Radomir Pavlović potvrdio je za “Glas Srpske” da je 12 odbornika iz stranaka sa srpskim predznakom potpisalo inicijativu za održavanje konstitutivne sjednice.

- Pregovori su u toku. SNSD će, kao najveća partija, ponuditi svima isti princip, odnosno jedan odbornik jedna funkcija u vlasti. Otvorena su vrata svima da učestvuju u funkcionisanju Srebrenice - kaže Pavlović, koji je osvojio mandat u lokalnom parlamentu.

Da pregovori traju i da se danas ili sutra očekuje sastanak kod Grujičića, potvrdio je i šef Opštinskog odbora SDS-a Momčilo Cvjetinović. Ističe da se mora formirati lokalna vlast i usvojiti važni dokumenti kako bi i sam načelnik mogao da radi. Ipak, podsjeća na sporazum koji su potpisali prije izbora, kojim je definisana i raspodjela pozicija.

- Vidjećemo kakvi će biti ishodi svih sastanaka i na koju će stranu sve da krene. Veoma je važno da se mora brzo zakazati ta prva sjednica. Očekujem da ćemo brzo doći do sporazuma na bazi onog o zajedničkom nastupu - rekao je Cvjetinović i dodao da je načuo da će predstavnici Bošnjaka ovih dana imati određene sastanke i zauzeti stavove o budućim koracima. 

Mandate je, dodao je, osvojilo 15 srpskih odbornika, od ukupno 21.

- Ako budemo pametni i ako se budemo pridržavali ranijih dogovora, ne bi moglo da bude nikakve blokade. Smatram da ni Bošnjacima nije u interesu da blokiraju - rekao je Cvjetinović, koji smatra da se o SNSD-ovom principu može i treba detaljno razgovarati, uz poštivanje ranijih dogovora.

Sa predstavnicima liste “Moja adresa: Srebrenica” juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a novoizabrani odbornik Ćamil Duraković nedavno je za “Glas” istakao da prihvatanje mandata ne znači primarno ulazak u vlast, prije nego što Ustavni sud BiH donese konačnu odluku o njihovoj apelaciji. Bošnjacima je, nakon što su bojkotovali ponovljene izbore, pripalo šest mandata, od čega pet listi “Moja adresa: Srebrenica” i jedan DF-u, dok su na redovnim izborima u novembru 2020. bili osvojili devet mandata. Vršilac dužnosti sekretara Skupštine opštine Zekerijah Hadžić rekao je da je stručna služba sve pripremila za organizovanje konstitutivne sjednice parlamenta, podsjetivši da je rok za konstituisanje mjesec od dana potvrđivanja rezultata. To je, u slučaju Srebrenice, 4. april.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana