У јануару ухљебљење за 15 службеника

Ведрана Кулага
У јануару ухљебљење за 15 службеника

Сарајево - Талас запошљавања у институцијама на нивоу БиХ настављен је и ове године, тако да је већ отворен конкурс за попуњавање 15 мјеста у администрацији, иако су сарадници и савјетници лани преплавили министарства, агенције и друга тијела на нивоу БиХ.

Агенција за државну службу БиХ већ у првим данима јануара објавила је два конкурса за попуњавање радних мјеста на нивоу БиХ, на основу којих би требало да буде ухљебљено укупно 15 нових службеника и то махом савјетника и сарадника за све и свашта.

Тиме је настављена традиција из прошле године током које је, према подацима исте агенције, било расписано више од 100 конкурса за попуњавање радних мјеста.

На основу њих је у администрацију ушло више од 250 службеника јер је, према подацима Агенције, процедура завршена по 91 конкурсу, док је у току њих још 25.

У институцијама је на крају јуна било запослено више од 22.130 особа, али је из постојећих конкурса видљиво да надлежнима и даље недостају стручни сарадници у Министарству одбране, Служби за послове са странцима, Министарству безбједности, Агенцији за јавне набавке и другим институцијама.

У потрагу за стручним кадровима лани је кренуо и Генерални секретаријат Савјета министара БиХ, којем је био потребан стручни савјетник за израду записника и закључака министара. Задатак будућег савјетника је, како је било наведено у конкурсу, да присуствује сједницама Савјета министара, води записник и стара се о његовој благовременој изради и тачној интерпретацији закључака. За обављање тих послова припадајућа основна нето плата је 1.298 КМ, због чега и не чуди да на одређене конкурсе стиже и по неколико стотина пријава.

Замјеник предсједавајућег Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Лазар Продановић оцијенио је да је и више него видљиво да институције не поштују одлуку о "замрзавању" запошљавања. Нагласио је да су агенције и друге институције преплављене сарадницима за све и свашта.

- Анализа извршења буџета ће показати колико је новца дато за плате и накнаде запослених у институцијама БиХ, али и која је од њих годину завршила са већим бројем запослених него што је систематизацијом предвиђено и планирано - рекао је Продановић и додао да су институције БиХ годинама право мјесто за оне који желе да примају плату, а да у већини случајева мало или нимало не раде.

Ревизија је лани показала да је у институцијама било запослено више од 3.400 државних службеника, од којих је скоро 2.500 ангажовано на мјестима стручног сарадника или савјетника.

Структура запослених државних службеника по радним мјестима је показала да је у разним агенцијама и другим тијелима запослено скоро 900 стручних савјетника, више од 900 виших стручних сарадника, те 670 стручних сарадника.

Извјештаји о извршењу буџета показали су да се годишње за плате и накнаде запослених даје више 620 милиона КМ, а у посљедњем извјештају је указано да су неке од институција имале више запослених у односу на пројекцију. У тој групи су Суд БиХ и Управа за индиректно опорезивање БиХ, и то махом због ангажовања особа путем уговора о раду.

Посљедњи извјештај о ревизији извршења буџета је показао да су лани постојали бројни недостаци у институцијама када је ријеч о запошљавању и уопште управљању људским ресурсима. *

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана