Тужиоци спремају истрагу о постројавању војника

Жељка Домазет
Тужиоци спремају истрагу о постројавању војника

Сарајево, Бањалука - Тужилаштво БиХ ради на отварању истражног предмета у вези са постројавањем војника Трећег пјешадијског (РС) пука Оружаних снага БиХ на прослави Дана Републике 9. јануара у Бањалуци.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, на чији захтјев су војници постројени и којем је њихов командант предао рапорт, изјавио је да је према информацијама које има у Тужилаштву БиХ већ одређен поступајући тужилац.

- Тужилаштво ме на саслушању о референдуму није питало о томе и вјероватно ће услиједити нови позив - казао је Иванић.

У Тужилаштву БиХ јуче нису жељели да потврде, али ни да демантују информације о новој истрази рекавши да ће одговор на питање да ли је формиран предмет у вези са прославом Дана РС и учешћем војника доставити када га спреме.

Бошњачки политичари сматрају да војници нису смјели бити на прослави јер је Уставни суд БиХ утврдио да је обиљежавање Дана РС 9. јануара неуставно с обзиром на то да је истог дана и крсна слава Свети Стефан. Народна скупштина РС је, међутим, послије те одлуке Уставног суда и одржаног референдума на којем се 99,8 грађана изјаснило да треба да буде настављено прослављање празника истог датума, донијела Закон о Дану РС којим је дефинисано да је Дан Републике републички празник секуларног карактера. На основу тог закона 9. јануара је прослављен Дан Републике на којем је постројена војска. Одмах након прославе у Тужилаштво БиХ је стигла кривична пријава коју су поднијели СДП, ДФ и Грађански савез. Пријава је поднесена против Иванића, министра одбране Марине Пендеш и њених замјеника Бориса Јеринића и Сеада Јусића и одговорних у Оружаним снагама БиХ.

Члан Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбједност Душанка Мајкић наглашава да је подношење кривичне пријаве и формирање предмета у Тужилаштву БиХ још једна политичка прича и политички притисак.

- Ово је нови случај злоупотребе Тужилаштва БиХ као што се дешавало у многим случајевима и са том институцијом и са Уставним судом БиХ. Јасно је да Иванић није прекршио процедуре и да у ланцу командовања није направљена ниједна процедурална грешка, па неће бити могуће утврдити било какву одговорност у вези са учешћем војника на прослави Дана РС. Тако је било и са пријавом за учешће војника на референдуму. Очекујем исти епилог - рекла је Мајкићева.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да би формирање предмета због учешћа војника на прослави Дана РС говорило о бесмислености Тужилаштва БиХ.

- Јадно је Тужилаштво које води бесмислене активности на основу бесмислених пријава бесмислених странака из Федерације. Очито је да се Тужилаштво више бави политичким причама и пријавама него огромним криминалом и корупцијом који раздиру ову земљу - рекао је Бореновић.

Потпредсједник СДС-а и члан Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбједност Борислав Бојић рекао је да је формирање таквог предмета бесмислено.

- Сваке године припадници Оружаних снага БиХ учествују на обиљежавању дана формирања Херцег-Босне. То никоме не представља проблем и не треба, али је недопустиво да се прави проблем око Дана РС иако је РС призната у Дејтону - казао је Бојић.

Командант Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анто Јелеч сачинио је анализу, која показује да учешћем припадника Трећег пјешадијског (РС) пука на прослави Дана Републике није прекршен закон нити било који други акт због чега није затражена ничија одговорност. Најуже руководство Министарства одбране БиХ на јучерашњем састанку, ипак, није донијело никакве закључке у вези са Јелечовом анализом.

- Нису донесени закључци јер није било потпуне сагласности о томе како да они буду формулисани. Цијели проблем у вези са ангажовањем војника десио се искључиво због тога што су надлежни из Министарства одбране и Оружаних снага све вријеме настојали да учешће Трећег пука на прослави буде оспорено - каже саговорник "Гласа Српске" из Министарства одбране.

Јеринић је потврдио да су Пендеш и њени замјеници на састанку разматрали извјештај.

- У доброј мјери смо усагласили ставове, међутим, нисмо доносили закључке и са тим ћемо упознати чланове Предсједништва БиХ - рекао је Јеринић и додао да би данас требало да буде одржан састанак са члановима Предсједништва.

Јусић није желио да даје оцјене анализе док све не буде предочено члановима Предсједништва БиХ. Он је одобрио ангажман војника на основу Иванићевог захтјева због чега је СББ чији је кадар најавио да ће затражити његову смјену.

Политизација

Душанка Мајкић каже да је јасно да у Министарству одбране БиХ нису ни могли наћи заједничке закључке у вези са анализом Анте Јелеча.

- Бошњаци на све начине покушавају да додатно исполитизују цијели случај - казала је Мајкићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана