Тужиоци сами од себе преписују задатке

Свјетлана Шурлан
Тужиоци сами од себе преписују задатке

Бањалука - Колико челници надлежних институција улажу напора како би се побољшао рад тужилаштава у БиХ и испунили циљеви које тужиоци зацртају доказују и закључци са конференција главних тужилаца који се по устаљеној матрици понављају из године у годину, а резултати тужилаца остају готово идентични.

Посљедња конференција одржана је прошле седмице у организацији Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ у Сарајеву. На њој је донесено низ закључака чије би спровођење требало да побољша ефикасност тужилаштава. Поређењем са закључцима донесеним на конференцији главних тужилаца одржаној прошле године, јасно се види да су уопштени и да су многе ствари преписане.

Тужиоци су лани закључили да извјештаји о почињеним кривичним дјелима не садрже потребан квалитет за ефикасно процесуирање, због чега тужиоци треба да предузму појачан надзор над радом овлашћених службених лица. И ове године су усвојили закључак истог значења, из чега произлази да у претходној години ништа није урађено на том пољу. Идентични закључци у посљедње двије године су усвојени и када је у питању рјешавање старих предмета.

- Главни тужиоци морају уложити додатне напоре с циљем завршавања старих истрага, првенствено отворених прије 2011. године. С тим у вези потребно је извршити преглед предмета, те окончати све истраге у којима не постоје објективни разлози за потјернице. Посебно треба активирати учешће колегијума тужилаца у свим тужилаштвима у предметима у којима истраге трају више од шест година - закључак је донесен прошле године.

Ове године се не помиње шта је урађено, али је опет донесен закључак којим се главни тужиоци позивају да уложе додатне напоре у правцу смањења броја неријешених предмета у тужилаштвима.

Иста мета исто одстојање је и када су у питању ратни злочини.

- Убрзати поступак преношења надлежности на ентитетска тужилаштва - гласи закључак донесен и 2014. и ове године.

Иако је прошле године закључено да ће главни тужиоци настојати да обезбиједе рјешавање свих старих коруптивних предмета до краја 2014, ове године није наведено шта је урађено на том плану. Напротив, сада је закључено да се формирају специјализована независна тијела за борбу против корупције и организованог криминала, иако је лани закључено да такви стари предмети треба да буду ријешени до краја 2014. године.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је да понављање истих закључака из године у годину показује да тужиоци ништа не раде.

- Било би добро када би закључци били остварени, али већ је познато да безброј њихових закључака завршава само на папиру и да од тога нема ништа - рекла је Мајкићева.

Додала је да се мало шта у раду тужилаштава промијенило током посљедњих година и не вјерује да ће се нешто битно промијенити и до идућег сусрета тужилаца.

- Тада ће опет донијети закључке. Све њихове жеље се испуњавају, како са аспекта новца из буџета, тако и преко новца који добијају од међународних донатора, па све до повећања броја запослених по уговорима и мимо новца који имају у буџету. Све то није довољно да се ствари помјере с мјеста. Онда се једино може говорити о питању воље и да ли тужиоци раде само оне предмете који су им интересантни - истакла је Мајкићева.

Нови рок

На конференцији главних тужилаца ове године су дати уопштенији закључци него лани, а продужени су и рокови за испуњавање задатака. Затражено је да главни тужиоци направе анализу разлога доношења високог процента наредби о неспровођењу и обустави истраге и да их уз предложене мјере до краја ове године доставе ВСТС-у.

- Потребно је да главни тужиоци израде детаљан извјештај о разлозима незавршетка сваког предмета у фази истраге који је старији од пет година и доставе га ВСТС-у и ентитетским главним тужиоцима до краја ове године - један је од закључака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана