Тужилаштво БиХ Елеза сумњичи за двије ликвидације

Небојша Томашевић
Тужилаштво БиХ Елеза сумњичи за двије ликвидације

БЕОГРАД - Дарко Елез (40) који је ухапшен у Београду по потјерници Интепрола БиХ осумњичен је за мафијашке ликвидације, односно два убиства почињена 2018. и 2019. године, потврђено је "Гласу Српске".

Према непотврђеним информацијама, против Елеза се води истрага због сумње да би могао бити повезан с убиством Милоша Остојића у јануару 2019. године и убиством Синише Милићевића званог Тигар који убијен у мају 2018. године.

Након хапшења, Елезу је Виши суд у Београду одредио екстрадициони притвор од 18 дана. Он је у моменту хапшења имао два пасоша  - један БиХ, а други Србије.

Тужилаштво БиХ саопштило је да изручење Елеза тражи због суђења у предмету "Лутка" због организованог криминала, али и због мафијашких ликвидација.

- Осумњичени Елез се тражи ради процесуирања по потврђеној оптужници за више кривичних дјела -  убиства, покушај убиства, пљачке транспорта новца и друга кривична дјела почињена измешу 2005 и 2009. године. Против њега се дуже вријеме води истрага због два убиства почињена 2018. и 2019. године, као и планирања и покушаја убиства на подручју Источног Сарајева и Бијељине те изнуде, застрашивања и друга кривична дјела - саопштило је Тужилаштво БиХ.

Додали су да је правосудним оранима Србије из Тужилаштва упућен захтјев  за изручење Елеза.

-  Судија за претходни поступак 21. децембра одредио је привремени притвор Д. Е. у поступку пружања међународне правне помоћи. Притвор је одређен због опасности од бјекства. Притвор ће бити укинут ако молба за изручење и потребна документација не буду достављени у року од 18 дана од дана притварања- саопштио је Виши суд у Београду.

Појаснили су да притвор може бити продужен на захтјев државе која тражи изручење, али да не може трајати дуже од 40 дана.

Елез је у предмету "Лутка" оптужен да је био вођа криминалне групе коју Тужилаштво БиХ терети за неколико убистава, пљачке  2,2 милиона евра из транспорта новца Привредне банке Сарајево, 1,8 милиона марака из транспорта новца Павловић интернационал банке из Бијељине и 670.000 КМ из Централне БХ Поште у Сарајеву.

Елез је познат  као вођа криминалне групе из Источног Сарајева, која се годинама сукобила са супарничким групом његовог некадашњег кума и најбољег пријатеља Ђорђа Ждрала.  У петогодишњем "рату кумова" почињено је неколико убистава.

Елез је са Ждралом ушао  у сукоб у љето 2005. године, према једној верзији због расподјеле плијена од пљачке Павловић банке, а према другој због дјевојке, бивше мисице и "Плејбој зечице" Слободанке Тошић. Она је такође оптужена у предмету "Лутка" и то да је по Елезовом налогу намамила Ждралу у сачекушу у насељу Коран у Лукавици који је тада преживио напад, за шта је осуђена на двије и по године затвора. Казну никада није одслужила јер је годинама у бјекству.  

Вулин: Доказ да нико није изнад закона и државе

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин саопштио је да је хапшење Дарка Елеза, једног од најзлогласнијих криминалаца, доказ да у Србији нема заштићених и да нико није изнад закона и државе.

- Председник Србије Александар Вучић је објавио рат организованом криминалу и мафији, и он се овако води. Хапшење једног од најзлогласнијих криминалаца чије жртве су грађани и Србије и Српске доказ је да ће у обрачуну са мафијом први пасти највећи мафијаши - поручио је Вулин.

Он је навео да су јуче припадници МУП-а Србије поступајући по налогу Посебног одјељења Вишег суда у Београду, ухапсили Елеза и привели га надлежном суду на даље поступање.

Како је истакао Вулин, овај осумњичени је вишеструки повратник у извршењу најтежих кривичних дјела, саопштено је из МУП-а Србије.

Вулин је навео да је Елез 2011. године Виши суд у Београду, по оптужници Специјалног тужилаштва за организовани криминал, осудио на девет година затвора због укупно пет кривичних дјела међу којима су и изнуда и неовлашћена производња, држање и стављање у промет дроге.

Он је организовао криминалну групу од још пет лица која је током 2009. године из Црне Горе прокријумчарила 44 килограма сканка, ради препродаје на илегалном тржишту.

- За ово лице се везују убиства, шверц дроге, рекет. Његовим хапшењем грађани Србије, али и грађани БиХ могу да буду мирнији - каже Вулин.

Он је истакао да се рат против мафије води "увек и свуда".

. Председник Вучић је објавио рат мафији. Ко га није озбиљно схватио направио је велику грешку - поручио је Вулин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана