Tužilaštvo BiH Eleza sumnjiči za dvije likvidacije

Nebojša Tomašević
Tužilaštvo BiH Eleza sumnjiči za dvije likvidacije

BEOGRAD - Darko Elez (40) koji je uhapšen u Beogradu po potjernici Inteprola BiH osumnjičen je za mafijaške likvidacije, odnosno dva ubistva počinjena 2018. i 2019. godine, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Prema nepotvrđenim informacijama, protiv Eleza se vodi istraga zbog sumnje da bi mogao biti povezan s ubistvom Miloša Ostojića u januaru 2019. godine i ubistvom Siniše Milićevića zvanog Tigar koji ubijen u maju 2018. godine.

Nakon hapšenja, Elezu je Viši sud u Beogradu odredio ekstradicioni pritvor od 18 dana. On je u momentu hapšenja imao dva pasoša  - jedan BiH, a drugi Srbije.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da izručenje Eleza traži zbog suđenja u predmetu "Lutka" zbog organizovanog kriminala, ali i zbog mafijaških likvidacija.

- Osumnjičeni Elez se traži radi procesuiranja po potvrđenoj optužnici za više krivičnih djela -  ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena izmešu 2005 i 2009. godine. Protiv njega se duže vrijeme vodi istraga zbog dva ubistva počinjena 2018. i 2019. godine, kao i planiranja i pokušaja ubistva na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine te iznude, zastrašivanja i druga krivična djela - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Dodali su da je pravosudnim oranima Srbije iz Tužilaštva upućen zahtjev  za izručenje Eleza.

-  Sudija za prethodni postupak 21. decembra odredio je privremeni pritvor D. E. u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći. Pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva. Pritvor će biti ukinut ako molba za izručenje i potrebna dokumentacija ne budu dostavljeni u roku od 18 dana od dana pritvaranja- saopštio je Viši sud u Beogradu.

Pojasnili su da pritvor može biti produžen na zahtjev države koja traži izručenje, ali da ne može trajati duže od 40 dana.

Elez je u predmetu "Lutka" optužen da je bio vođa kriminalne grupe koju Tužilaštvo BiH tereti za nekoliko ubistava, pljačke  2,2 miliona evra iz transporta novca Privredne banke Sarajevo, 1,8 miliona maraka iz transporta novca Pavlović internacional banke iz Bijeljine i 670.000 KM iz Centralne BH Pošte u Sarajevu.

Elez je poznat  kao vođa kriminalne grupe iz Istočnog Sarajeva, koja se godinama sukobila sa suparničkim grupom njegovog nekadašnjeg kuma i najboljeg prijatelja Đorđa Ždrala.  U petogodišnjem "ratu kumova" počinjeno je nekoliko ubistava.

Elez je sa Ždralom ušao  u sukob u ljeto 2005. godine, prema jednoj verziji zbog raspodjele plijena od pljačke Pavlović banke, a prema drugoj zbog djevojke, bivše misice i "Plejboj zečice" Slobodanke Tošić. Ona je takođe optužena u predmetu "Lutka" i to da je po Elezovom nalogu namamila Ždralu u sačekušu u naselju Koran u Lukavici koji je tada preživio napad, za šta je osuđena na dvije i po godine zatvora. Kaznu nikada nije odslužila jer je godinama u bjekstvu.  

Vulin: Dokaz da niko nije iznad zakona i države

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin saopštio je da je hapšenje Darka Eleza, jednog od najzloglasnijih kriminalaca, dokaz da u Srbiji nema zaštićenih i da niko nije iznad zakona i države.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je objavio rat organizovanom kriminalu i mafiji, i on se ovako vodi. Hapšenje jednog od najzloglasnijih kriminalaca čije žrtve su građani i Srbije i Srpske dokaz je da će u obračunu sa mafijom prvi pasti najveći mafijaši - poručio je Vulin.

On je naveo da su juče pripadnici MUP-a Srbije postupajući po nalogu Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu, uhapsili Eleza i priveli ga nadležnom sudu na dalje postupanje.

Kako je istakao Vulin, ovaj osumnjičeni je višestruki povratnik u izvršenju najtežih krivičnih djela, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Vulin je naveo da je Elez 2011. godine Viši sud u Beogradu, po optužnici Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, osudio na devet godina zatvora zbog ukupno pet krivičnih djela među kojima su i iznuda i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet droge.

On je organizovao kriminalnu grupu od još pet lica koja je tokom 2009. godine iz Crne Gore prokrijumčarila 44 kilograma skanka, radi preprodaje na ilegalnom tržištu.

- Za ovo lice se vezuju ubistva, šverc droge, reket. Njegovim hapšenjem građani Srbije, ali i građani BiH mogu da budu mirniji - kaže Vulin.

On je istakao da se rat protiv mafije vodi "uvek i svuda".

. Predsednik Vučić je objavio rat mafiji. Ko ga nije ozbiljno shvatio napravio je veliku grešku - poručio je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana