Тучић: Енергетске заједнице БиХ кажњавају због Федерације

Жељка Домазет
Тучић: Енергетске заједнице БиХ кажњавају због Федерације

Сарајево - Секретаријат Енергетске заједнице не само да не жели да прихвати чињеницу да је РС као дио БиХ испунила своје обавезе, већ настоје увести санкције цијелој БиХ због неиспуњавања обавезе чији рок доспијећа још није наступио.

Каже то министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић, коментаришући најаву европске Енергетске заједнице  о увођењу санкција за БиХ због неизвршавања обавеза из уговора о Енергетској заједници, прије свега неусвајања закона о гасу БиХ којим би, између осталог, био успостављен један и јединствени регулатор у области гаса. Одлука о санкцијама очекује се на данашњем састанку министара Енергетске заједнице у Кијеву. Тучић напомиње да је чињеница је да је Секретаријат Енергетске заједнице против БиХ покренуо поступак због кашњења у извршавању уговорних обавеза у области гаса.

- Обавезе које су предмет поступка односе се на други енергетски пакет, којим је предвиђено да обавезе испуњавају ентитети, у складу са надлежностима - каже Тучић.  Додаје да је РС реализовала све своје обавезе, за разлику од ФБиХ.

- ФБиХ још је у процесу дјелимичне реализације, уз јасан став њених надлежних институција да немају намјеру уредити питање регулатора гаса на ентитетском нивоу, већ да ово питање одмах треба уредити на нивоу БиХ - истакао је Тучић. 

Наглашава да се Секретаријат, у чему га снажно подржавају и одређене структуре у БиХ руководи логиком да, ако није било могуће ово питање ријешити на ентитетском нивоу, онда је једино рјешење да се инсистира на његовом уређењу на нивоу БиХ. Међутим, обавеза успостављања једног регулатора гаса на нивоу БиХ предвиђена је тек трећим енергетским пакетом.

- Рок имплементације тог пакета наступа тек 1. јануара 2015. То је као да данас позивате некога на суд зато што није измирио своје комуналне обавезе за јануар 2015. Чињеница је и да директиве из трећег енергетског пакета не помињу "закон о гасу - појашњава Тучић. Додаје да ставове Секретаријата подржавају одређене структуре у БиХ које у покушају стицања симпатија код европских партнера, дају обећања да ће одређена питања, за која нису надлежни, бити ријешена на начин који им одговара у дневнополитичком контексту.

- Мислим на оне који се код Секретаријата, служећи се лажима и обманама, залажу за увођење санкција БиХ, односно једном њеном дијелу који је све своје обавезе из другог пакета испунио. На оне који за неизвршавање својих обавеза покушавају окривити друге и на оне који су, у покушају реализације своје политичке платформе или личне амбиције, спремни на све и који не желе добро ником, а понајмање БиХ - поручио је Тучић.

Напомиње да би се санкције манифестовале и у неким озбиљнијим санкцијама које уопште нису предвиђене Уговором о Енергетској заједници, као што су евентуално ускраћивање финансијске подршке БиХ за реализацију одређених пројеката.

- Покушавамо указати на неоснованост санкција и на то да искључење БиХ из интеграционих токова у области енергетике неће никоме бити од користи - закључује Тучић.

Русија

Борис Тучић наглашава да је ријеч о општем контексту који подразумијева интенцију стварања јединственог "европског" енергетског блока према Руској Федерацији, који би обухватао не само чланице ЕУ, него и кандидате и потенцијалне кандидате за чланство.

- У таквом контексту, вјероватно некима смета опредјељење из једног дијела БиХ за развојем интензивне сарадње са Русијом у енергетској области, из чега имплицира и потреба за некаквим политичким дисциплиновањем - сматра Тучић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана