Трновит пут до новог Устава Републике Српске

Срна
Трновит пут до новог Устава Републике Српске

Бањалука - Републици Српској неопходан је нови Устав, али с обзиром на тренутну политичку ситуацију, готово је немогуће промијенити и зарез, тако да, по свему судећи, у догледној будућности од тог посла неће бити ништа.

Ово је став већине политичара и аналитичара који су сагласни да је садашњи Устав РС са 140 чланова и више од 120 амандмана усвајаних кроз 17 уставних промјена неопходно промијенити и прилагодити тренутку у којем се налазимо.

У уставној пракси, када се пређе половина броја амандмана у односу на број чланова постојећег устава, иде се на доношење новог уставног текста.

"Бојим се да није вријеме, а исто тако бојим се да ако овако наставимо никада неће доћи вријеме. У изградњи Устава не би требало бити политичке трговине, али ово је БиХ и тешко је то урадити. Идеја да се приступи изради новог Устава још више би појачала тензије унутар РС и наравно тензије у односу на бошњачке партије из Сарајева", рекао је за "Независне" Крстан Симић, бивши судија Уставног суда БиХ.

Идеју да се уђе у процес креирања новог Устава сљедеће године изнио је недавно Милорад Додик, предсједник Републике Српске, наглашавајући да важећи Устав не одговара потребама народа који живи на овом подручју.

Додик је исту идеју изнио и 2014. године, међутим на том пољу није ништа урађено иако је тада готово сва стручна и политичка јавност у Републици Српској била сагласна да се у тај посао мора ући.

Основни проблем у свему је што сагласност на нови Устав РС треба да да и Вијеће народа РС, гдје су и посљедње измјене Устава када је РС хтјела избрисати смртну казну и Бањалуку прогласити главним градом "пропале".

"Вијеће народа са Народном скупштином РС равноправно одлучује о само два питања, а то је избор судија Уставног суда РС и доношење Устава РС. Прије десетак година ми смо покушали измјену Устава РС, али није прошло Вијеће народа. Бојим се да у садашњој констелацији политичких снага тај посао није могуће урадити", рекао је Перица Бундало, посланик у Народној скупштини РС и члан Одбора за уставна питања Народне скупштине РС.

Иначе процедура за промјену Устава РС је таква да о приједлогу за промјену одлучује НС РС већином гласова народних посланика, а након тога се израђује његов нацрт, који опет иде на гласање у НС РС, гдје је потребна натполовична већина гласова.

Након тога текст нацрта се упућује у јавну расправу послије које Одбор за уставна питања НС РС утврђује приједлог Устава који опет иде на гласање с тим да је тада потребна двотрећинска већина у НС РС и већина у Вијећу народа из сваког конститутивног народа и осталих.

"Све је ствар разговора и договора. Треба отворити дијалог и разговарати јер очигледно је да без тога неће бити ништа, односно без општег консензуса свих политичких странака", рекао је Сенад Братић, потпредсједник НС РС из СДА.

Лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић сматра да би добро дошле промјене Устава Републике Српске које је најавио предсједник РС и да је то добра идеја.

"Свима је познато да је попис становништва који ми званично не признајемо, а признају га органи на нивоу БиХ, услов за уставни статус народа и састава Владе у Републици Српској", рекао је Стевандић.

Према његовим ријечима, уколико Бошњаци желе томе да се одазову, морају да буду сагласни да је то по попису који они признају.

"Мора се промијенити начин одлучивања у Српској и не може се на овај начин правити Вијеће народа 'као кочница', него као орган који заједно са свима у Српској ради у правцу стабилности, а не кочења", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана