Тривић: Привреда БиХ не може преживјети без новца Централне банке

Срна
Тривић: Привреда БиХ не може преживјети без новца Централне банке

БАЊАЛУКА - Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић сматра да привреда БиХ не може преживјети без ангажмана новца који постоји у Централној банци БиХ.

“Битно је да средства Централне банке БиХ буду што пре расположива како би се одржала потрошња и ликвидност предузећа у БиХ”, истакао је Тривић на конференцији за новинаре у Бањалуци, након сједнице Штаба за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди Републике Српске.


Тривић је рекао да ће Унија удружења послодаваца Републике Српске заједно са колегама из ФБиХ радити да на томе да убиједе институције БиХ да до тога дође што прије.

Он је нагласио да је крајње вријеме да Централна банка БиХ постане корисна на неки начин у ванредним ситуацијама, јер никоме није познато до када ће потрајати криза у вези са вирусом корона.

“Важно је да средства Централне банке БиХ буду што прије расположива како би се одржала потрошња у БиХ и ликвидност предузећа. Та средства у будућем периоду треба надокнадити из других извора”, истакао је Тривић.

Он је рекао да ће Унија удружења послодаваца Републике Српске заједно са Владом Републике Српске и банкарским сектором, поштујући сва банкарска правила, обезбиједити средства за кредитирање тренутне ликвидности у износу најмање двије до три мјесечне плате.

“Врло је битно да гарантујемо радницима да ће добити плате, јер је то у оваквој ситуацији најважније”, нагласио је Тривић.

Он је рекао да су важни и грејс периоди за отплату свих кредита привреде према захтјеву сваког привредника посебно, као и ангажман средстава који је пласиран преко Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Републике Српске.

“Тренутно су најугроженији сектори туризам, угоститељство, саобраћај и трговина, те сви извозници, од који су неки престали са радом. Информације са терена показују да и они који производе већ имају мање наруџби и ово ће ићи према неком смањењу производње”, навео је Тривић.

Он је рекао да ће Унија удружења послодаваца Републике Српске наставити да прикупља информације са терена и да ради заједно са Владом Републике Српске.

Када је ријеч о претходно предузетим мјерама, Тривић је рекао да је став Уније удружења послодаваца Републике Српске да ниједна мјера не треба да буде ад хок без анализе.

“Ми требамо спријечити да се буџет угрози на било који начин и морамо ићи са циљаним мјерама према одређеним гранама и предузећима”, истакао је Тривић.

Он је рекао да је договорено са представницима Владе Републике Српске да се у наредних седам до 10 дана тражи рјешење статуса радника који су у карантину и самоизолацији на основу рјешења инспекција.

“Имамо дио радника који је тренутно на боловању зато што нам не раде вртићи и жене чувају дјецу, имамо статус радника на чекању за предузећа која су угашена”, навео је Тривић.

Он сматра да се мора наћи начин да се види шта је то што ће сносити радник и да ли ће то бити кроз дјелимичан утрошак годишњег одмора, а шта послодавац кроз обезбјеђење нето плате или ће бити нека помоћ Владе Републике Српске кроз одгађање уплате пореза и доприноса или њихово ослобађање.

“Све су ово тешка питања и о томе нисмо данас могли постићи никакав договор, али је Влада Републике Српске спремна да разговара о томе. Након свих анализа донијећемо најбоље ријешењ”, закључио је Тривић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана