Trivić: Privreda BiH ne može preživjeti bez novca Centralne banke

Srna
Trivić: Privreda BiH ne može preživjeti bez novca Centralne banke

BANjALUKA - Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić smatra da privreda BiH ne može preživjeti bez angažmana novca koji postoji u Centralnoj banci BiH.

“Bitno je da sredstva Centralne banke BiH budu što pre raspoloživa kako bi se održala potrošnja i likvidnost preduzeća u BiH”, istakao je Trivić na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon sjednice Štaba za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi Republike Srpske.


Trivić je rekao da će Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske zajedno sa kolegama iz FBiH raditi da na tome da ubijede institucije BiH da do toga dođe što prije.

On je naglasio da je krajnje vrijeme da Centralna banka BiH postane korisna na neki način u vanrednim situacijama, jer nikome nije poznato do kada će potrajati kriza u vezi sa virusom korona.

“Važno je da sredstva Centralne banke BiH budu što prije raspoloživa kako bi se održala potrošnja u BiH i likvidnost preduzeća. Ta sredstva u budućem periodu treba nadoknaditi iz drugih izvora”, istakao je Trivić.

On je rekao da će Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske zajedno sa Vladom Republike Srpske i bankarskim sektorom, poštujući sva bankarska pravila, obezbijediti sredstva za kreditiranje trenutne likvidnosti u iznosu najmanje dvije do tri mjesečne plate.

“Vrlo je bitno da garantujemo radnicima da će dobiti plate, jer je to u ovakvoj situaciji najvažnije”, naglasio je Trivić.

On je rekao da su važni i grejs periodi za otplatu svih kredita privrede prema zahtjevu svakog privrednika posebno, kao i angažman sredstava koji je plasiran preko Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske.

“Trenutno su najugroženiji sektori turizam, ugostiteljstvo, saobraćaj i trgovina, te svi izvoznici, od koji su neki prestali sa radom. Informacije sa terena pokazuju da i oni koji proizvode već imaju manje narudžbi i ovo će ići prema nekom smanjenju proizvodnje”, naveo je Trivić.

On je rekao da će Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske nastaviti da prikuplja informacije sa terena i da radi zajedno sa Vladom Republike Srpske.

Kada je riječ o prethodno preduzetim mjerama, Trivić je rekao da je stav Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske da nijedna mjera ne treba da bude ad hok bez analize.

“Mi trebamo spriječiti da se budžet ugrozi na bilo koji način i moramo ići sa ciljanim mjerama prema određenim granama i preduzećima”, istakao je Trivić.

On je rekao da je dogovoreno sa predstavnicima Vlade Republike Srpske da se u narednih sedam do 10 dana traži rješenje statusa radnika koji su u karantinu i samoizolaciji na osnovu rješenja inspekcija.

“Imamo dio radnika koji je trenutno na bolovanju zato što nam ne rade vrtići i žene čuvaju djecu, imamo status radnika na čekanju za preduzeća koja su ugašena”, naveo je Trivić.

On smatra da se mora naći način da se vidi šta je to što će snositi radnik i da li će to biti kroz djelimičan utrošak godišnjeg odmora, a šta poslodavac kroz obezbjeđenje neto plate ili će biti neka pomoć Vlade Republike Srpske kroz odgađanje uplate poreza i doprinosa ili njihovo oslobađanje.

“Sve su ovo teška pitanja i o tome nismo danas mogli postići nikakav dogovor, ali je Vlada Republike Srpske spremna da razgovara o tome. Nakon svih analiza donijećemo najbolje riješenj”, zaključio je Trivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana