Тадић појачање Павићу за изборе

Свјетлана Шурлан
Тадић појачање Павићу за изборе

Бањалука - Предсједници ДНС-а Марко Павић и Народне странке Огњен Тадић озваничили су јуче сарадњу двије партије наводећи да ће она, прије свега, бити усмјерена за добробит Српске, а затим изборну и постизборну сарадњу.

Павић је рекао да је Народна странка близу центра и да гаји сличне вриједности као и ДНС.

- Постоји простор за разговор, договор и нешто на чему се може градити боља будућност. Имали смо пријатељски разговор. Отворили смо поља наше сарадње, прије свега на добробит РС, па онда за будуће изборе, а онда и постизборне сарадње. Ако ћемо сарађивати, нећемо сарађивати кратко и на једном питању, наша је жеља да сарађујемо на много питања - истакао је Павић.

Додао је да и то што је Народна странка парламентарна на нивоу БиХ отвара простор за добру сарадњу.

- Појава нових странака, као што је Народна странка у времену када постоје два супротстављена блока може допринијети стварању нових односа и можда и приближавању ставова супротстављених странака - рекао је Павић.

Тадић је рекао да је ДНС у суочавању са бројним изазовима у прошлости успио да покаже да је у стању да остане на ногама и да се не поколеба када је у питању политика средњег пута.

- Закључили смо да је превише свађа у РС и да је одговорно да отворимо процес у коме се даје прилика умјереној и нормалној политици, оној која је по мјери грађана РС, која грађане не завађа и која не намеће било какве ауторитете који би зарад сопственог останка на власти ниподаштавали интересе РС и народа - нагласио је Тадић.

Оцијенио је да је у разговорима са ДНС-ом пређен корак од седам миља и да је ово први пут у историји да се странке састају јер су инспирисане идеологијом.

  • Све могуће спекулације у вези са евентуалним прикривеним мотивима нашег разговора и будуће сарадње молим вас да оставите по страни. Да смо тиме хтјели да се бавимо могли смо то да радимо у оквиру политика које су на изволите. Нисмо се бавили процјенама, резултатима, кандидатима, мандатима... Бавили смо се питањем да ли као људи можемо једни другима да укажемо повјерење и да стојимо иза умјерене политике која је у интересу РС. То је могуће и треба да буде урађено - рекао је Тадић и позвао представнике ДНС-а да се ускоро састану и у сједишту Народне странке како би наставили разговоре о сарадњи, што је Павић прихватио.

Стевандић

Одговарајући на питање каква је разлика у односу ДНС-а према Уједињеној Српској и Народној странци с обзиром на то да су и Ненад Стевандић и Огњен Тадић основали те странке након што су напустили СДС, Марко Павић је рекао да ДНС-у не одговара оно што ради Стевандић.

- Не мислимо да то може да нанесе штету ДНС-у, него наноси штету односима ДНС-а и СНСД-а. Не прихватамо начин врбовања који је сада присутан. Прихватамо прелазак свакога добровољно, али не и ходање по РС и нуђење функција, запослења и слично. Не могу истовремено хтјети да буду у коалицији с ДНС-ом, а радити му иза леђа. Очекујем да то Народна странка не ради - истакао је Павић.

Стевандић каже да у ДНС-у влада непотребна нервоза.

- Уједињена Српска за разлику од осталих партија не нуди функције и не врбује људе него јој људи долазе зато што имамо добар програм, младо руководство и напредне идеје. Сви који причају о врбовању треба да се погледају у огледало и да виде да нису случајно они доводили људе из других партија и нудили им функције. Наш напредак изазива нервозу код многих - рекао је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана