Свједок: Нема разлике у Боснићевим и предавањима имама

Срна
Свједок: Нема разлике у Боснићевим и предавањима имама

Сарајево - Свједок одбране изјавио је данас на суђењу Хусеину Боснићу, оптуженом за јавно подстицање на терористичке активности, да се Боснићева предавања и поруке не разликују од предавања имама у сарајевским џамијама и поглавара Исламске заједнице.

Суђење Боснићу настављено је данас пред Судом БиХ испитивањем два свједока одбране, који су тражили искључење јавности са рочишта, што је судско вијеће одбило, али је због заштите идентитета одлучило да њихова имена не буду објављена.

Један од свједока одбране је рекао да је Боснић "мисионар и веома учен човјек" и да његовим предавањима присуствују како занатлије, тако и доктори наука. 

"Боснић у име Алаха шири ислам", рекао је свједок у наставку суђења пред Судом БиХ.

Он је додао да нигдје није чуо да се у БиХ на предавањима о исламу позивају муслимани да "погину окренути лицем према невјернику".

Други свједок је говорио о боравку свог брата Сенада Касуповића у Сирији.

Он тврди да Боснић није одговоран за одлазак његовог брата у Сирију, гдје живи већ три године, јер га није могао натјерати на то.

Свједок није желио да потврди да се његов брат бори у оружаним формацијама у Сирији, јер о томе, како каже, не жели да прича.

Он каже да је његов брат у Сирији "пронашао себе" и да то није могао ни у БиХ, ни у Њемачкој.

Бранилац Боснића адвокат Адил Лозо рекао је да ће до наредног рочишта имати одговор да ли ће Вијеће муфтија спремити експертизу о исламским наукама коју је затражио од Факултета исламских наука. 

Тужилац Дубравко Чампара најавио је да ће на наредном рочишту доставити неколико додатних материјалних доказа, а да ће у доказном поступку извести четири свједока.

Суђење ће бити  настављено 8. јула, када ће бити саслушан Боснић.

Тужилаштво БиХ терети Боснића да је 2013. и 2014. године, као припадник селафијске заједнице организоване ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону, јавно подстрекивао друге да се прикључе терористичким организацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана