Сутра о закону о ЈМБ

Агенције
Сутра о закону о ЈМБ

Сарајево - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ одлучиваће сутра о захтјеву Савјета министара БиХ да по хитном поступку буду размотрени Приједлог закона о измјени и допуни Закона о јединственом матичном броју /ЈМБ/ БиХ и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о држављанству БиХ.

Овај дом одлучиваће сутра и о захтјеву Савјета министара БиХ да по хитном поступку буду размотрени Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о путним исправама БиХ.

Приједлогом закона о измјени и допуни Закона о јединственом матичном броју БиХ регистрациона подручја прилагођена су територијалној организацији БиХ, у складу са Уставом БиХ и Изборним законом, што значи да има девет подручја унутар ентитетских линија и Брчко дистрикта, и то три у Републици Српској, један у Брчко дистрикту и пет у Федерацији БиХ.

Овим приједлогом дефинисано је да јединствени матични бројеви издати према досадашњим прописима не подлијежу промјени.

Неизгласавање овог закона изазвало је 6. и 7. јуна демонстрације пред зградом институција БиХ, блокаду рада институција и "талачку кризу".

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о држављанству БиХ утврђен је с циљем примјене одлуке Уставног суда БиХ и у одређеним случајевима олакшавања стицања држављанства БиХ у складу са Европском конвенцијом о држављанству.

Допунама закона прецизирано је да дијете које је рођено у иностранству, а чији је један родитељ био држављанин БиХ у тренутку његовог рођења, стиче држављанство БиХ поријеклом, под условом да до навршене 23 године поднесе пријаву надлежном тијелу БиХ.

Према измјенама закона, боравак у БиХ као услов за стицање држављанства БиХ натурализацијом са досадашњих 13 година смањује се на осам година.

Особама којима је држављанство БиХ престало одрицањем, отпустом или по сили закона омогућава се добијање држављанства БиХ ако имају одобрени привремени боравак на територију БиХ најмање посљедњу годину прије подношења захтјева или стални боравак.

Ова измјена важна је посебно због чињенице да БиХ, због одбијања других држава, никада није закључила уговоре о двојном држављанству са значајним бројем држава у којима живи велики број грађана БиХ.

Брисан је члан 18. основног закона о губитку држављанства по сили закона стицањем држављанства друге државе, како би се отклонила опасност за држављане БиХ који су стекли или стичу држављанство друге државе.

Како би се онемогућило да држављанство БиХ добију криминалци, ратни злочинци или терористи, допунама Закона прописано је да странац за добијање држављанства мора предочити доказе да се против њега не води кривични поступак, осим у случајевима када се тај доказ не може разумно захтијевати /на примјер апатриди/, да не представља пријетњу по безбједност БиХ, да има обезбијеђен извор прихода за властито издржавање, да је измирио све пореске, односно финансијске обавезе, да мора потписати изјаву да прихвата уставни поредак БиХ, те да има важећу гаранцију о стицању држављанства.

Измјенама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ побољшава се основни закон, уводе у практичну примјену прописи у вези са електронским потписом, те прецизирају услови за пријаву и одјаву пребивалишта ради унапређења безбједности личних докумената.

Према измјенама овог закона, држављани БиХ могу пријавити, односно одјавити пребивалиште или боравиште и адресу становања електронским путем код надлежних тијела и то безбједним електронским потписом овјереним квалификованом потврдом.

Измјенама и допунама Закона о путним исправама прецизира се нови рок важења пасоша од десет година, те уводи могућност подношења захтјева за издавање путне исправе путем мобилне станице лицу којем је због старости или болести ограничено кретање.

Новим законским рјешењем унапређује се заштита личних података и дефинише изглед пасоша за избјеглице и апатриде, те омогућава издавање путне исправе расељеним лицима по мјесту боравка.

Посланици ће одлучивати и о захтјеву клубова посланика СДП-а и Савеза за бољу будућност да по хитном поступку буде разматран Приједлог закона о располагању непокретном војном имовином.

Овај приједлог су 23. маја у процедуру доставили предсједавајући клубова СДП-а Саша Магазиновић и СББ-а Мирсад Ђугум.

Он прописује да ће за перспективну непокретну војну имовину, која је обухваћена одлуком Предсједништва БиХ о величини, структури и локацијама Оружаних снага /ОС/ БиХ Правобранилаштво БиХ у року од 30 дана поднијети захтјеве за упис права власништва у земљишне, катастарске и друге јавне књиге.

Одлука се односи на укупно 63 објекта, и то 39 у Федерацији БиХ и 23 у Републици Српској, које користе ОСБиХ, те један који користи Министарство одбране БиХ.

Министарство одбране БиХ требало би у року од 21 дан да достави документацију о непокретној војној имовини, која је неопходна ради уписа.

За имовину која није обухваћена одлуком Предсједништва БиХ, а која се води као неперспективна непокретна војна имовина за потребе институција БиХ, /у којој су смјештене или ће бити смјештене институције на основу одлуке Савјета министара БиХ/, предвиђено је да их Правобранилаштво БиХ у року од 30 дана упише у земљишне, катастарске и друге јавне књиге као власништво БиХ.

Савјет министара БиХ у року од седам дана требало би да достави потребну документацију о непокретној војној имовини која је неопходна ради уписа права.

Истовремено се утврђује да се неперспективна непокретна војна имовина на кориштењу код других субјеката или која се још налази у посједу Министарства одбране БиХ књижи у власништво без накнаде другим нивоима власти: општинама, градовима, кантонима, ентитетима и другим правним субјектима, гдје се та имовина налази - то све имајући у виду функционалну везу корисника и одговарајућег нивоа власти, у складу са одговарајућим одлукама Уставног суда БиХ и приједлогом ове одлуке.

Представници Републике Српске раније су били против усвајања овог закона, залажући се да у пакету буду ријешена питања војне и државне имовине.

Разматрање по хитној процедури затражили су и посланици Клуба делегата ХДЗ БиХ за Приједлог закона о допуни закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

Пред посланицима ће се у првом читању наћи Приједлог закона о програму заштите свједока у Бих, Приједлог закона о измјени Закона о кривичном поступку БиХ и Приједлог закона о измјени и допунама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

На дневном реду је поново и информација о раду Тужилаштва БиХ, након што је расправа о овој тачки неколико пута одгађана због неприсуствовања сједници Представничког дома главног тужиоца БиХ.

Након што је расправа одгођена у наставку прошле сједнице, сутра ће се пред посланицима наћи и Извјештај о раду Савјета министара БиХ за 2012. годину.

Пред посланицима ће се наћи и Годишњи извјештај о реализацији спољнотрговинског промета оружја, војне опреме, производа двојне и посебне намјене за 2011. годину, Извјештај о издатим исправама за спољнотрговински промет оружја, војне опреме, производа двојне и посебне намјене за 2012. годину, те Извјештај о раду и пословању БХРТ-а за 2012. годину и Финансијски план БХРТ-а и планови програма за 2013. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана