Суторина на чекању

Новости.рс
Суторина на чекању

Бањалука - О питању Суторине Народна скупштина РС неће расправљати на првој идућој, редовној седници 3. фебруара, нити на њеном наставку 9, 10. и 11. фебруара, потврђено је у Народној скупштини.

Како сазнају "Новости", мало је вјероватно да ће Скупштина РС уопште и касније расправљати о питању границе између БиХ и Црне Горе у спорном подручју Суторине, јер то и није у њеној надлежности.

Ово је индиректно потврдио и предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић који је рекао да "би за тако нешто требало припремити озбиљну подлогу и стручну јавност, да би она дала свој суд о томе, јер Народна скупштина нема надлежност за утврђивање граница".

Наводећи да је Колегијум Народне скупштине РС у четвртак разматрао питање границе БиХ и Црне Горе, Чубриловић је нагласио да је то "важно политичко и суштински битно питање за Републику Српску, и да је добро што је заменик председавајућег Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић покренуо иницијативу да оно, можда, буде и на дневном реду Народне скупштине".

Ипак, како се сазнаје, ова иницијатива у догледно вријеме још неће бити тема расправе посланика, а једино је могуће да се на дневни ред уврсти уколико такав приједлог званично упути предсједник Републике Српске, члан Председништва БиХ из српског народа или ако то изгласа скупштинска већина у Скупштини РС.

Подсјетимо, предсједник РС Милорад Додик такође је подржао идеју коју је изнио Младен Босић, лидер СДС, да се о Суторини изјасни и Народна скупштина РС, наводећи како га "радује што ће НС РС имати прилику да се одреди по питању Суторине и границе са Црном Гором".

''Ако мене питате, радовао бих се да дођемо у позицију да се територија Републике Српске прошири и додирне море, али знајући све процедуре и све што се дешава, мислим да улазимо у дугорочан, неизвјестан процес који не може да осигура сагласност страна, у којем ће се очигледно морати ићи на неку врсту међународне арбитраже, знајући да су арбитражне одлуке коначне'', рекао је Додик.

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица рекао је да Колегијум Скупштине РС није имао циљ да расправља о тој Босићевој иницијативи.

Вучуревић ставио тачку  

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић каже да је на причу о Суторини ставио тачку и казао да је покретање тог случаја представља покушај да се наруше односи Црне Горе и БиХ:

''Суторина је за мене саставни дио Херцег Новог, а сва ова тренутна дешавања сматрам политичком инсинуацијом која је смишљена да квари односе између Требиња и Новога и пограничних општина у источној Херцеговини са Црном Гором, до које је мени највише стало'', каже он.

"Кривац" Куртћехајић?

Како "Новости" сазнају, иза стварања "вјештачког проблема" Суторине стоји професор на Факултету политичких наука у Сарајеву Суад Куртћехајић, који се, наводно, тиме и јавно хвали.

''Црна Гора је само пола године кроз историју држала Суторину под својом контролом, а наспрам тог права је БиХ која има право над Суторином неколико стотина година. Ако ми то изгубимо, онда немамо никакву државотворну свијест'', каже он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана