Судије и тужиоци тужбама за храну и превоз празне касу

Ведрана Кулага
Судије и тужиоци тужбама за храну и превоз празне касу

Сарајево - БиХ и њене институције изгубиле су лани више од 300 судских спорова, вриједних 7,50 милиона марака, а скоро трећина те вриједности односи се на тужбе судија и тужилаца које плаћа управо БиХ.

Подаци о добијеним и изгубљеним парницама сумирани су у најновијем извјештају о раду Правобранилаштва БиХ, који ће се ускоро наћи пред парламентарцима. Према тим подацима, на столовима правобранилаца лани је био 5.531 предмет, а као и претходних година највише их се односило на парничне предмете која су у раду била 1.702, а који су "тешки" више од 453 милиона марака. Од укупног броја, од јануара до краја децембра 2017. стигло их је 408, чија вриједност премашује 37,28 милиона марака.

БиХ се појављује као тужена страна у 97 случајева, а у 311 је на оптуженичкој клупи. Највише предмета се односило на спорове из области радно-правних односа, а слиједе предмети за надокнаду штете, измирење дуга те остали.

Епилог су до краја 2017. добила 423 предмета вриједна готово 110 милиона КМ.

- На суду су изгубљена 133 парнична предмета вриједности која премашује 7,58 милиона док је у корист институција БиХ ријешено 227 предмета вриједних 90,59 милиона марака. На други начин су ријешена 63 предмета вриједна 11,24 милиона, тако да је 290 предмета ријешено на начин да је спријечена штета по буџет од готово 102 милиона - наведено је у извјештају.

Према овим подацима, БиХ је лани изгубила више спорова него у 2016. години, али је њихова вриједност мања за 12 милиона. У извјештају је посебно подвучено да пажњу треба усмјерити на предмете које БиХ губи од стране оних које плаћа.

Велики број предмета, односно 33 вриједна 2,03 милиона, који нису ријешени у корист БиХ се односе на предмете по тужбама судија и тужилаца Суда и Тужилаштва БиХ, као и стручног особља у тим институцијама те из Високог судског и тужилачког савјета на име тужби по основу потраживања накнада топлог оброка, превоза, регреса и одвојеног живота, а на основу одлука Уставног суда БиХ из 2013. и 2014. године којима је утврђена дискриминација по основу тих накнада.

Правобранилац Мариофил Љубић наводи да они не могу да утичу на динамику рјешавања предмета, јер се поступци одвијају пред надлежним судовима те да је велики број предмета који су у другостепеном поступку и нису коначни.

Љубић је навео да су у више наврата упозоравали надлежне институције, прије свега Парламент БиХ, о потреби доношења новог закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, да би то питање било системски ријешено и спроведена одлука Уставног суда БиХ.

- Закон, нажалост, лани није измијењен и проблем је остао неријешен. Тако остаје проблем подношења нових тужби од стране судија и тужилаца те осталих из правосуђа, а које ће неминовно бити усвојене и тиме додатно оптерећен буџет институција БиХ по том основу - рекао је Љубић.

Приједлог измјена и допуна закона о платама и накнадама у правосудним институцијама у неколико наврата био је на дневном реду сједница у Парламенту БиХ.

Посљедњи пут је разматран крајем јануара на сједници Представничког дома, када је на крају обустављен законодавни поступак у вези са тим измјенама, након што је по други пут приједлог добио негативно мишљење Комисије за финансије и буџет тог дома.

Мирно рјешавање

У Правобранилаштву су нагласили да је лани забиљежен пораст броја предмета који су окончани мирним рјешавањем спорова. Нагласили су да, ипак, то још није довољно и да не одговара потреби што већег минимизирања трошкова БиХ у вођењу парничних трошкова. Доста предмета се односило и на извршне предмете, али на арбитражу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана