Странке добиле стартне позиције

Ведрана Кулага
Странке добиле стартне позиције

Сарајево - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ утврдила је јуче редослијед политичких партија, коалиција и независних кандидата на гласачким листићима, који ће се наћи пред бирачима на изборима у октобру.

Предсједник ЦИК-а Стјепан Микић казао је да је жребање први пут обављено електронским путем умјесто досадашњег извлачења куглица у којима су се налазиле цедуљице са називима пријављених за изборну трку.

У жребању је учествовало 98 политичких субјеката, међу којима је било 50 политичких партија, 24 коалиције и 24 независна кандидата. За сваки политички субјекат жријебом је извучен број који је одредио њихов редослијед на гласачком листићу. Исти редослијед биће на гласачким листићима за све нивое власти за које су странке, коалиције и независни кандидати пријављени.

Прва на гласачком листићу наћи ће се коалиција "Заједно за промјене" (СПП-СДУ-ДНЗ). Када су у питању највеће странке у РС, жријебом је одређено да опозиционом Савезу за промјене на гласачком листићу припада позиција број десет, СНСД-у за нивое на којима наступају самостално 16. Социјалисти су за нивое за које су се кандидовали самостално добили позицију 31, коалиција окупљена око ДНС-а 36, а коалиција СДС-ПУП-СРС 43. ПДП је самостално на 45. мјесту, коалиција ПДП-НДП на 64, а ДНС на 67. СДС у трку за нивое на којима наступа без коалиционих партнера улази са 82. позиције, а коалиција СНСД-ДНС-СП добила је 98. позицију.

Генерални секретар ДНС-а Драгутин Родић изјавио је да је за ову странку важнија политика коју ће представити грађанима од мјеста на којем се налазе на гласачком листићу.

- Ако урадимо све како треба, биће нас веома једноставно наћи на гласачком листићу - рекао је Родић.

Потпредсједник ПДП-а Бранислав Бореновић оцијенио је да  је овој странци припала златна средина и да позиција на листићу може олакшати бирачима да нађу странку којој желе да дају глас, али и створити простор за прављење грешке.

Општи избори за све нивое власти у БиХ заказани су за 12. октобар.

Пријевремени избори

ЦИК је на јучерашњој сједници утврдио престанак мандата начелницима општина Лакташи Миловану Тополовићу и Сребреник Санелу Буљубашићу, који су поднијели оставке. Донесена је одлука да пријевремени избори за начелнике у овим општинама буду одржани 28. септембра. Рок за пријаву странака и независних кандидата је пет дана и траје од 1. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана