Стоп за странце због сукоба хрватских и бошњачких министара

Вељко Зељковић
Стоп за странце због сукоба хрватских и бошњачких министара

САРАЈЕВО - Бошњачки министри у Савјету министара БиХ одбили су да подрже приједлог одлуке о новим условима за улазак страних држављана у БиХ, а што у пракси значи да особе које су вакцинисане или преболовале вирус корона и даље не могу ући без негативног ПЦР теста, док су хрватски министри одбили да подрже предложену либерализацију визног режима за држављане Саудијске Арабије.

Истакао је ово за “Глас Српске” предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, коментаришући јучерашњу бурну сједницу на којој је, по свему судећи, дошло до малог политичког обрачуна између хрватских и бошњачких министара.

- Бошњачки министри су одбили да подрже лакши улазак странаца у земљу, па тако и даље остаје обавезан ПЦР тест, а хрватски либерализацију визног режима за Саудијску Арабију. Због чега су то урадили, то они најбоље знају. Мени стварно нису познати мотиви - истакао је Тегелтија.

Одлука бошњачких министара, предвођених Бисером Турковић, значи да ће у БиХ, без овог теста, моћи и даље улазити само држављани Хрватске, Србије и Црне Горе, а сви остали странци ће при уласку морати показати негативан тест не старији од 48 сати. Остало је нејасно због чега су они гласали “против”, а поготово јер је Европска комисија предложила да све земље ЕУ крену са постепеним ублажавањем ограничења за путовања преко љета јер број вакцинисаних против “ковида 19” наставља да расте, а озбиљност пандемије опада. Комисија је препоручила и да потпуно вакцинисане особе треба да буду изузете из тестирања или карантина када путују из једне земље у другу.

Образложење зашто су бошњачки министри гласали тако како јесу, “Глас Српске” током јучерашњег дана није успио да добије.  С друге стране, из ХДЗ-а су навели да су гласали против увођења безвизног режима са Саудијском Арабијом из два разлога. Први је, како су појаснили, што би то значило 880.000 марака мање од издавања виза у државном буџету, а други је што су се из Европске уније пожалили на “потенцијално нарушену безбједност због Саудијаца”.

Према ријечима министра правде БиХ Јосипа Грубеше, цијелу ову ситуацију не треба политизовати. Навео је и да блокирање укидања виза за држављане ове земље није био уцјењивачки потез, већ је то урађено из чисто безбједносних разлога.

- ХДЗ не кочи процесе, већ само штити европски пут БиХ. Људи који долазе из Саудијске Арабије, а имају визу за неку од европских земаља или САД, с њом несметано могу доћи и у БиХ - рекао је Грубеша, поручујући да БиХ треба да поштује препоруке Европске уније.

Овај потез бошњачких, али и хрватских министара сигурно ће изазвати ново огорчење радника из сектора туризма, хотелијерства и угоститељства, али и других бранши, јер је попуштање мјера на границама била нада за спас туристичке сезоне, али и цјелокупне привреде, која трпи огромне посљедице због пандемије вируса корона.

Британци и Ирци

Један дио Одлуке о измјени и допуни Одлуке о визама БиХ односио се и на држављане Велике Британије. Према ријечима шефа Одјељења за конзуларно правне послове у Министарству спољних послова БиХ Зорана Перковића, овај дио се односио на регулисање уласка британских држављана након “брегзита”.

- Становници Велике Британије, али и Сјеверне Ирске одувијек су могли ући у БиХ без визе, међутим, све је то било регулисано у оквиру правила за ЕУ, па је сада потребно ажурирати правила за улазак с личном картом те државе - појаснио је Перковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана