Stop za strance zbog sukoba hrvatskih i bošnjačkih ministara

Veljko Zeljković
Stop za strance zbog sukoba hrvatskih i bošnjačkih ministara

SARAJEVO - Bošnjački ministri u Savjetu ministara BiH odbili su da podrže prijedlog odluke o novim uslovima za ulazak stranih državljana u BiH, a što u praksi znači da osobe koje su vakcinisane ili prebolovale virus korona i dalje ne mogu ući bez negativnog PCR testa, dok su hrvatski ministri odbili da podrže predloženu liberalizaciju viznog režima za državljane Saudijske Arabije.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, komentarišući jučerašnju burnu sjednicu na kojoj je, po svemu sudeći, došlo do malog političkog obračuna između hrvatskih i bošnjačkih ministara.

- Bošnjački ministri su odbili da podrže lakši ulazak stranaca u zemlju, pa tako i dalje ostaje obavezan PCR test, a hrvatski liberalizaciju viznog režima za Saudijsku Arabiju. Zbog čega su to uradili, to oni najbolje znaju. Meni stvarno nisu poznati motivi - istakao je Tegeltija.

Odluka bošnjačkih ministara, predvođenih Biserom Turković, znači da će u BiH, bez ovog testa, moći i dalje ulaziti samo državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a svi ostali stranci će pri ulasku morati pokazati negativan test ne stariji od 48 sati. Ostalo je nejasno zbog čega su oni glasali “protiv”, a pogotovo jer je Evropska komisija predložila da sve zemlje EU krenu sa postepenim ublažavanjem ograničenja za putovanja preko ljeta jer broj vakcinisanih protiv “kovida 19” nastavlja da raste, a ozbiljnost pandemije opada. Komisija je preporučila i da potpuno vakcinisane osobe treba da budu izuzete iz testiranja ili karantina kada putuju iz jedne zemlje u drugu.

Obrazloženje zašto su bošnjački ministri glasali tako kako jesu, “Glas Srpske” tokom jučerašnjeg dana nije uspio da dobije.  S druge strane, iz HDZ-a su naveli da su glasali protiv uvođenja bezviznog režima sa Saudijskom Arabijom iz dva razloga. Prvi je, kako su pojasnili, što bi to značilo 880.000 maraka manje od izdavanja viza u državnom budžetu, a drugi je što su se iz Evropske unije požalili na “potencijalno narušenu bezbjednost zbog Saudijaca”.

Prema riječima ministra pravde BiH Josipa Grubeše, cijelu ovu situaciju ne treba politizovati. Naveo je i da blokiranje ukidanja viza za državljane ove zemlje nije bio ucjenjivački potez, već je to urađeno iz čisto bezbjednosnih razloga.

- HDZ ne koči procese, već samo štiti evropski put BiH. Ljudi koji dolaze iz Saudijske Arabije, a imaju vizu za neku od evropskih zemalja ili SAD, s njom nesmetano mogu doći i u BiH - rekao je Grubeša, poručujući da BiH treba da poštuje preporuke Evropske unije.

Ovaj potez bošnjačkih, ali i hrvatskih ministara sigurno će izazvati novo ogorčenje radnika iz sektora turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva, ali i drugih branši, jer je popuštanje mjera na granicama bila nada za spas turističke sezone, ali i cjelokupne privrede, koja trpi ogromne posljedice zbog pandemije virusa korona.

Britanci i Irci

Jedan dio Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o vizama BiH odnosio se i na državljane Velike Britanije. Prema riječima šefa Odjeljenja za konzularno pravne poslove u Ministarstvu spoljnih poslova BiH Zorana Perkovića, ovaj dio se odnosio na regulisanje ulaska britanskih državljana nakon “bregzita”.

- Stanovnici Velike Britanije, ali i Sjeverne Irske oduvijek su mogli ući u BiH bez vize, međutim, sve je to bilo regulisano u okviru pravila za EU, pa je sada potrebno ažurirati pravila za ulazak s ličnom kartom te države - pojasnio je Perković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana