Шта се крије иза посљедњих измјена Закона о продаји станова у ФБиХ: Српску имовину отимају по рецепту из Хрватске

Вељко Зељковић
Шта се крије иза посљедњих измјена Закона о продаји станова у ФБиХ: Српску имовину отимају по рецепту из Хрватске

САРАЈЕВО - Влада Федерације БиХ најновијим измјенама постојећих законских рјешења у вези са станарским правима покушава да легализује досадашњу отимачину српске имовине у овом ентитету и да стави тачку на ту проблематику.

Кажу ово саговорници “Гласа Српске” коментаришући један од посљедњих потеза Владе ФБиХ која је крајем прошле седмице утврдила и Парламенту на усвајање по скраћеном поступку упутила Приједлог закона о измјенама Закона о продаји станова на које постоји станарско право, а који у коначници води ка томе да ће неколико хиљада Срба дефинитивно изгубити сваку наду да ће доћи до својих предратних станова у овом ентитету.

Како су истакли из Удружења војних пензионера Републике Српске, чији чланови су највише погођени овом одлуком, ријеч је о невиђеној лакрдији која нема никакве везе с правом и правдом.

- Ради се о војним становима који су додјељивани припадницима бивше ЈНА. Они су у Српској враћени предратним власницима. С друге стране, нама је то право ускраћено у ФБиХ, а сада ту отимачину покушавају легализовати. Сличан дискриминаторски сценарио, односно рецепт спроведен је и у сусједној Хрватској. Нажалост, живимо у таквој земљи у којој је и то могуће - поручили су из овог удружења наводећи примјер пензионисаног пуковника Милорада Драгића који, иако је у Бихаћу откупио стан, већ годинама не успијева ући у њега, нити му је дозвољено да ову имовину законски укњижи на себе. 

Ову правну борбу против вјетрењача годинама води и Милорад Кутлешић, који каже да је на крају био приморан да 2018. покрене тужбу против БиХ пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић каже да су носиоци станарског права на војним становима и њихови потомци сада доведени у ситуацију да неће добити ни поврат стана ни адекватну новчану надокнаду.

Приједлогом измјена поменутог закона, како је рекао, предвиђено је да се носиоцу права који је закључио правно обавезујући уговор, а напустио је стан у ФБиХ и након тога из истог стамбеног или новооснованих стамбених фондова оружаних снага држава насталих из бивше СФРЈ стекао ново станарско право, раскида уговор о откупу стана у ФБиХ, те нема права на његов поврат, нити на упис права власништва.

Они који су након 14. децембра 1995. остали у служби у оружаним снагама изван територије БиХ и нису стекли ново станарско право такође неће моћи извршити упис права власништва, али им је остављена могућност да добију накнаду у износу од 1.000 марака по једном метру квадратном стана, умањену за амортизацију по стопи од један одсто годишње.

- С обзиром на то да је од почетка рата прошло 30 година, накнаду за стан ће смањити за 30 одсто, а што у преводу значи да ће квадрат стана бити плаћан 700 марака, а реална тржишна вриједност станова у Сарајеву је изнад 2.500 марака - упозорава Радановић додајући како се ради само о наставку политичке кампање одузимања српске имовине у ФБиХ, а која је започела још доношењем акта о земљишним евиденцијама којима је омогућено да се многобројна српска имовина прокњижи као државна.

С њим је сагласан и делегат српског народа у Дому народа ФБиХ Горан Броћета, наводећи да се ради о невиђеном правном насиљу и наставку политике отимања српске имовине, јер никоме не може бити ускраћено станарско право које је имао у неком претходном периоду.

Легализација отимачине

Члан Главног одбора СНСД-а Дамир Иветић потврдио је за “Глас Српске” да ће војни станови бити једна од тема на састанку представника страначких одбора у ФБиХ, заказаном за сутра у Гламочу. Иветић је подвукао да је више него јасна намјера федералних власти да кроз неколико закона легализују отимачину српске имовине, на чему раде годинама уназад.

- То је наставак политичке агресије према српском народу у ФБиХ, а на састанку ћемо сигурно доћи до одређених закључака које ћемо предочити федералној, али и републичкој Влади - рекао је Иветић који је предсједник општинског одбора СНСД-а у Оџаку у Посавском кантону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана