Српски народ да се с поносом сјећа свих погинулих у пробоју коридора

Срна
Српски народ да се с поносом сјећа свих погинулих у пробоју коридора

Модрича - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио да је обиљежавање 25 година од пробоја коридора прилика да се српски народ с поносом сјети свих оних који су живот дали у тој бриљантној акцији.

Савановић је рекао да је то прилика да се Срби сјете и команданата, посебно генерала Момира Талића и Новице Симића, који су се истакли у вођењу и координисању јединица у овој акцији.


"Ово је једна од најбрилијантнијих побједа српске војске и полиције у којој је коридор ослобођен на Видовдан", рекао је Савановић новинарима на обиљежавању 25 година од пробоја коридора на Дугој Њиви код Модрича.

Према његовим ријечима, ова операција била је значајна и зато што је пред њено вођење у окружењу било милион и по Срба и што је због недостатка кисеоника умрло 12 беба у бањалучком породилишту.

На Дугој Њиви код Модриче данас је обиљежено 25 година од "Пробоја коридора", војне акције којом је прекинута 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.

У операцији пробоја коридора погинула су 273 припадника Војске Републике Српске, 70 припадника Министарства унутрашњих послова Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине, док их је 1.129 рањено.

Војна операција пробоја коридора трајала је од 14. до до 28. јуна на просторима цијеле Посавине.

Акција је почела након што су припадници Хрватског вијећа одбране /ХВО/ заузеле Модричу и пресјекле једини копнени пут између западног дијела Српске и тадашње Српске аутономне области /САО/ Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Операција "Коридор 92", чији носилац је био Први крајишки корпус Војске Републике Српске, омогућила је спајање раздвојених дијелова Српске, као и западних и сјеверозападних дијелова са Србијом.

Комплетна акција завршена 6. октобра изласком Српске војске на ријеку Саву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана