Српска поново блокирала рачуне УИО БиХ због милионског дуга

capital.ba
Српска поново блокирала рачуне УИО БиХ због милионског дуга

Бањалука – Република Српска поново је данас блокирала рачуне Управе за индиректно опорезивање (УИО) БИХ како би наплатила 28 милиона КМ дуга, сазнаје портал Capital.

Српска је први пут крајем маја блокирала рачуне УИО у банкама на основу пресуде Суда БиХ којом је Управа дужна Српској да исплати 15 милиона марака плус камате, односно укупно око 28 милиона КМ.

Међутим, исти суд је након жалбе УИО наложио РС да обустави извршни поступак док надлежни у Управном одбору УИО не нађу друго рјешење, а најдаље до 3. децембра.

С обзиром на то да рјешење није пронађено, Правобранилаштво РС јуче је поново упутило банкама захтјев за блокаду рачуна.

Блокадом рачуна УИО, Српска је у претходном периоду успјела да наплати 4,67 милиона КМ.

Суд БиХ донио је 7. маја 2015. године пресуду којом је УИО обавезана да Српској исплати 15 милиона КМ плус затезне камате због незаконите расподјеле прихода од индиректних пореза за 2009. и 2010. годину.

Република Српска је 2011. године поднијела тужбу против УИО, тражећи надокнаду 52,97 милиона КМ због расподјеле прихода прикупљених од ПДВ-а за 2009. и 2010. годину на штету РС. Након што је тај дуг исплаћен, РС је повукла тужбу за главни дуг, али је пред судом настављен поступак за наплату затезне камате у износу око 15 милиона КМ.

Српска се крајем маја одлучила на блокаду рачуна након што представник ФБиХ у Управном одбору УИО БиХ није прихватио приједлог директора Управе да ФБиХ овај дуг плати у мјесечним ратама од три милиона КМ.

Међутим, извршни поступак је по рјешењу Суда БиХ у протекла три мјесеца био обустављен како би се нашао други начин наплате овог дуга. С обзиром на то да до тога није дошло у предвиђеном року, РС је поново покренула поступак принудне наплату.

(Capital)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана