Српска на прољеће добија нови закон о обновљивим изворима енергије: Кровови кућа постају мамац за инвеститоре

Вељко Зељковић
Српска на прољеће добија нови закон о обновљивим изворима енергије: Кровови кућа постају мамац за инвеститоре

БАЊАЛУКА - Одлука Владе Српске да поново законски регулише производњу електричне енергије из обновљивих извора сигурно ће стимулисати многе у Српској да се у наредном периоду лакше одлуче да и на својим стамбеним објектима изграде соларне панеле.

Сматрају ово стручњаци, а један од оних који би се могао одлучити на тај корак је и електроинжењер С. М. из Бањалуке који је, након што је прије неколико мјесеци завршио градњу породичне викендице, почео да размишља о једној таквој дугорочној инвестицији.

- У договору са сином направио сам енергетски ефикасну кућу, односно викендицу. Одмах ми је на памети било и постављење соларних панела како бих заокружио причу, односно имао сталан и безбједан извор струје, а поготово у временима која су пред нама. Након што је Влада предложила да уведе промјене у овој области, све ближе сам тој одлуци, јер би оне требало да ми омогуће да све евентуалне вишкове струје складиштим или продам по унапријед загарантованим цијенама на тржишту, а што ће ми скратити и период отплате ове инвестиције. Један број људи које познајем већ је ушао у ту причу и поставио панеле на својим кућама или викендицама, а не би ме зачудило да једног дана ове панеле видим и на стамбеним зградама -  каже за “Глас” овај Бањалучанин.

Према ријечима надлежних из “Етмакса”, бањалучке фирме која се бави пројектовањем и постављањем соларних панела, одлука да се поново законски регулише ова област, те усклади са позитивним праксама других земаља, добар је потез, а посебно јер ће се по олакшаним и поједностављеним условима и процедурама моћи изградити сопствена мини-соларна електрана за властите потребе.

- Раније је то било доста компликовано зато што се за сваки такав пројекат морала прибављати грађевинска и употребна дозвола. То је сада промијењено, што ће доста утицати на смањење трошкова постављења соларних панела на стамбеним објектима за скоро 50 одсто. И то је највећи бенефит, али и то што ће период поврата уложеног новца бити значајно смањен  -  истакао је директор ове фирме Синиша Максимовић.

Како је појаснио, када би се већи број домаћинстава одлучио на овај корак, то би у значајној мјери ослободило и огромне количине струје, које би онда ЕРС могао по далеко вишим цијенама да продаје на иностраном тржишту.

Влада Српске утврдила је крајем прошле године Приједлог закона о обновљивим изворима енергије који би најкасније до прољећа требало да прође скупштинску процедуру.

Ново законско рјешење требало би да повећа учешће обновљивих извора енергије у укупној финалној потрошњи, али и да боље регулише досадашњи систем подстицаја који, како су истакли предлагачи новог закона, није дао задовољавајуће резултате.

Оно што је новина јесте увођење категорије “купац-произвођач”. Купцу електричне енергије из категорије домаћинства или заједнице етажних власника биће омогућено да истовремено буде и купац и произвођач струје из властитих соларних електрана. То се уређује тако да власник објекта може да изгради и прикључи малу соларну електрану на свом објекту, уз двосмјерно бројило, користи је за властите потребе, а вишак енергије продаје или шаље у дистрибутивну мрежу и тамо је “складишти” у виду енергетског кредита за наредни обрачунски период, а који ће морати да буде искоришћен у одређеном року. Уколико приликом обрачуна остане још неки вишак, он ће се “нулирати”. Онима који се одлуче на прву опцију, продају вишкова, биће омогућен обавезан откуп струје по гарантованој цијени и то правило ће важити за соларне електране до 150 киловата производне снаге.

Крупнији играчи

Према новим законским рјешењима, “крупнији играчи”, они који се одлуче за градњу већих соларних електрана, имаће право на премије, и то само уколико буду изабрани као најповољнији на аукцијама које ће бити спровођене сваке двије године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана