Шпирић: Српска ће платити цијену нејединства

Ведрана Кулага
Шпирић: Српска ће платити цијену нејединства

Бањалука - Потпредсједник СНСД-а и посланик те странке у Парламенту БиХ Никола Шпирић јуче је поново позвао представнике РС у власти на нивоу БиХ да, зарад виших, а не личних циљева, сарађују са влашћу у Бањалуци, јер ће у противном цијену платити Српска.

Шпирић је оцијенио да никада раније није постојала подјела на "они и ми" када је ријеч о представницима РС у институцијама БиХ и власти у Српској.

- Кад они и ми будемо једно, тада ће бити стабилности РС и неће бити оваквих препуцавања - поручио је Шпирић и додао да изгледа постоје неки политичари који мисле да се једино на лаж не плаћа порез и да могу говорити без аргумената.

Шпирић је оцијенио да не чуди изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да је права срећа да су у институцијама БиХ представници Савеза за промјене који воде рачуна о будућности БиХ.

- Не могу схватити да српски министри у Савјету министара кажу "они из РС хоће нешто". Одакле ви долазите, господо министри? До сада смо били једно, сви смо долазили из РС. Шта се десило? Чије ли сте филијале постали напречац - упитао је Шпирић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је указао да је министар безбједности БиХ Драган Мектић могао тражити да се води рачуна о националној заступљености при именовању чланова Комисије за примјену програма заштите свједока у БиХ, као што су урадили Хрвати. Шпирић је истакао да је Савјет министара 12. јануара ове године вратио приједлог одлуке о именовању да би био извршен национални баланс.

- Суд БиХ је предложио Даворина Јукића, јер су Хрвати инсистирали на томе да имају свог представника. То је за Мектића било довољно да се изабере комисија без Срба у саставу Даворин Јукић, Горан Салиховић и Вахид Алагић - рекао је Шпирић.

Он је истакао да није истина да радна група за израду приједлога измјена Закона о заштити тајних података БиХ није доставила ниједан документ, као што тврди Мектић наводећи да је још бивши министар безбједности Фахрудин Радончић доставио извјештај о раду групе у којем се констатује да због става представника МУП-а РС није успјела да изради приједлог који би имао подршку свих чланова.

- Мектић обмањује јавност, а направио је компромис тако што је искључио институцију РС, која се не слаже са приједлогом. Значи треба брисати оне који су против. Зато спори да ли је на рјешењу о именовању нове радне групе потпис његов. Јесте његов - казао је Шпирић.

Он је истакао да је приликом именовања Савјета и вршиоца дужности директора Агенције за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ (БХАНСА) министар транспорта и комуникација БиХ Славко Матановић злоупотријебио положај предложивши у Савјет кандидата који није припадник БХАНСА, док за приједлог именовања в.д. директора није имао законског основа.

- Законом је прописано именовање руководства, што значи и два замјеника поред директора. Треба тражити и одговорност представника РС, јер дозвољавају доношење одлуке на штету РС и српског народа и угрожавају равноправност Срба. У Савјет БХАНСА је изабрано пет чланова - по два Хрвата и Бошњака и један Србин. На именовање је негативно мишљење дало и Министарство правде БиХ.

Шпирић је истакао да се пожурило и са расписивањем конкурса за избор директора Агенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ.

- Мектић је рекао да желе страначког човјека на ту функцију. Значи, треба им страначка полиција да би спроводили своје концепте. Лако је формирати осветничке ескадроне - рекао је Шпирић и упитао Мектића "куда нас то води".

Стратегија

Говорећи о Стратегији за развој југоисточне Европе до 2020. године и тврдњама министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића да је донесена у вријеме када је СНСД-а био у власти на нивоу БиХ, Никола Шпирић је казао да то јесте тако, али да се знала улога ентитета, за разлику од садашње реализације стратегије, гдје су они гурнути у страну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана