Скупштина у Сребреници може да ради и без бошњачких одборника

Дарко Момић
Скупштина у Сребреници може да ради и без бошњачких одборника

СРЕБРЕНИЦА - Уколико нико од кандидата са бошњачке листе “Моја адреса Сребреница” не прихвати одборнички мандат у Скупштини општине Сребреница који им припада у складу са резултатима поновљених локалних избора у овој локалној заједници, Скупштина општине Сребреница ће у наредне четири године функционисати у окрњеном саставу.

 

Ово тврди један од бивших чланова Централне изборне комисије БиХ (ЦИК) који је инсистирао на анонимности. Он каже да до сада није забиљежено да нико од кандидата не жели да прихвати освојени одборнички мандат и додаје да упркос томе што то није прецизно регулисано изборним законом, нико никога не може натјерати да прихвати мандат.

- Према резултатима које је објавио ЦИК, коалиција “Моја адреса Сребреница” требало би да има седам мандата, а на листи има 26 кандидата. ЦИК је обавезан да свима по реду нуди мандате и ако нико не прихвати - не прихвати. Скупштина општине ће функционисати без тих шест мандата - објашњава наш саговорник.

Његово мишљење дијели и бивши члан ЦИК-а Вехид Шехић, који каже да кандидати не морају да прихвате мандате, истичући да би био проблем ако би више од половине одборника одбило да прихвати мандат.

- У том случају не би могла да буде конституисана локална скупштина. У овом случају ради се о седам мандата од укупно 21, колико броји СО Сребреница. То значи да ће преостали одборници који прихвате мандате имати кворум и моћи ће да конституишу Скупштину и пуноправно одлучују. Зато сам и раније говорио да бојкот није рјешење и да се за своја права треба борити кроз институције - каже Шехић.

С друге стране, начелник Сребренице Младен Грујичић сматра да ће бошњачки кандидати прихватити мандате.

- И даље сматрам да је њихов главни циљ да од Сребренице направе “случај”, али вјерујем да ће на крају ипак прихватити одборничке мандате када схвате да Скупштина може функционисати без њих. Не би ме изненадило да они који су најгласније заговарали бојкот окрену плочу и под причом “како не могу Србима да препусте руковођење Сребреницом” прихвате одборничке мандате - каже Грујичић.

Према резултатима које је објавио ЦИК, одборничке мандате са листе “Моја адреса Сребреница” освојили су Ћамил Дураковић, Хамдија Фејзић, Зулфо Салиховић, Салко Турсуновић, Алмир Дудић, Бернис Адемовић и Тифа Ефендић. Одборнички додатак у СО Сребреница у протекле четири године износио је 370 марака, а одборници су добијали и дневницу од стотину марака по свакој одржаној сједници.

Промјене

Носилац листе коалиције “Моја адреса Сребреница” Ћамил Дураковић који је освојио највише, 1.159 гласова, изјавио је да не жели прихватити мандат зато што неколико Бошњака у Скупштини не може ништа промијенити.

- Ми смо прошле седмице у понедјељак имали састанак и једногласно смо се договорили да нећемо прихватати мандате. Ја сам то први рекао и при томе стојим, иако сам добио највише гласова. Да ли се у међувремену нешто промијенило код неких појединаца, то не можемо знати - рекао је Дураковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана