Школе, вртићи и домови у новом руху из нове донације из Србије

Ведрана Кулага
Школе, вртићи и домови у новом руху из нове донације из Србије

Бањалука - У општинама и градовима у Републици Српској ускоро ће почети нови циклус градње и реконструкције важних објеката за живот грађана, који ће бити финансирани из буџета Србије, а међу пројектима су реконструкције школа, домова здравља, изградња вртића, уређење просторија за стара лица те набавка санитетских возила.

Ријеч је о пројектима који ће бити реализовани у оквиру нове донације од 9,3 милиона евра коју је одобрила Влада Србије, а коју је прихватила Влада Српске на посљедњој сједници.

На основу кандидованих пројеката локалним заједницама биће дозначено од 50.000 па до 800.000 евра у зависности од сложености пројеката који су предложени.

Највише пројеката односи се на реконструкције школа, тако да се ти радови, између осталих, очекују у Приједору, Лакташима, Прњавору, Шековићима, Броду, Петрову, Шамцу, Зворнику. Пола милиона евра намијењено је за градњу спортских дворана на подручју Бијељине, односно у склопу Гимназије те школе у Великој Обарској, док ће 200.000 евра бити усмјерено у Рогатицу, гдје су надлежни одлучили да реконструишу школу и дворану.

Значајна средства биће уложена и у побољшање услова у здравственим установама широм Српске. Реконструкција дома здравља планирана је у Козарској Дубици, Кнежеву, Зворнику, Љубињу, док је план да у Источном Сарајеву буде реконструисан објекат у оквиру болнице “Србија”, а за то је и одобрено 600.000 евра. Градња дома здравља планирана је и на Јахорини.

Нова санитетска возила требало би да стигну у 15 локалних заједница, а на тој листи су Источни Стари Град, Теслић, Чајниче, Калиновик, Челинац, Рибник, Петрово, Брод, Билећа, Костајница, Гацко, Фоча, Градишка, Козарска Дубица и Нови Град. За набавку је одобрено 750.000 евра.

- Ово је трећи пут да нам стиже помоћ Србије. Први пут је новац утрошен за обнову путева, други пут је уложен у подручне школе, а сада планирамо да реконструишемо Дом за стара лица, јер постоји велика потреба за тима - рекао је “Гласу Српске” начелник Новог Града Мирослав Дрљача.

Бањалука је добила 800.000 евра за тронамјенски објекат на Петрићевцу, односно градњу амбуланте, вртића и простора за Савјет мјесне заједнице, а други пројекат је опремање вртића у оквиру Дома за незбринуту дјецу “Рада Врањешевић”, за шта је одобрено 100.000 евра.

Толико новца би требало да стигне и у Добој, гдје је планирана изградња Дјечијег центра за дјецу са потешкоћама у развоју те дјецу претшколског узраста у Буковици. Нови вртић требало би да осване и у Градишци, за шта је одобрено 500.000 евра.

У Шипову ће бити изграђен омладински камп, за шта је одобрено 100.000 евра, у Мркоњић Граду настављена реконструкција спортско-рекреативног центра, која је подржана са 150.000 евра, док ће у Модричи 200.000 евра ићи за санацију Српског културног центра.

У Министарству финансија Републике Српске потврдили су “Гласу Српске” да ће у што скоријем периоду бити потписан споразум о финансирању, да би што прије почела процедура расписивања јавне набавке и реализација пројеката. Влада Србије је до сада одобрила 24,4 милиона евра за пројекте и “стартап пројекте”, који ће бити реализовани путем Завода за запошљавање. У посљедњој транши је у плану и градња пословних хала у неразвијеним општинама, у вриједности од милион евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана