Скајп и вајбер ускоро под пратњом полиције

Ведрана Кулага
Скајп и вајбер ускоро под пратњом полиције

Сарајево - Безбједносне агенције у БиХ још нису испуниле све задатке да би борбу против организованог криминала подигле на виши ниво, а једна од препрека је, како пише у најновијем извјештају, немогућност пресретања онлајн разговора, али то би ускоро могло да се промијени.

 Пресјек стања на терену је направљен у извјештају о реализацији Акционог плана за имплементацију Стратегије за борбу против организованог криминала у 2018. години који је усвојен на посљедњој сједници Савјета министара БиХ, а у документу су издвојени проблеми и препреке које стоје на путу ефикаснијих резултата.  

Радна група за израду стратегије формирана је у јулу 2016. године, а једна од обавеза институција чији су представници учествовали у радној групи, односно са свих нивоа власти у БиХ, била је да на вријеме сачине властите акционе планове, што су и урадили.

Чланови групе идентификовали су отежавајуће околности, а на првом мјесту је истакнут проблем пресретања комуникација путем апликација, као што су скајп, вајбер, месенџер и друге, а које, како пише, није могуће пресретати на постојећем систему за пресретање телекомуникација.

На листи препрека и проблема је недовољан број полицијских службеника за обављање посебних истражних радњи због одлива кадрова, а високо мјесто је заузела и недоступност особа које могу да преведу језике као што је арапски, персијски, удру, ромски и други.

Признали су и да препрека има у примјени одредаба закона који се односе на посебне истражне радње, како у трајању тако и испуњавању услова који су прописани за постављање приједлога за продужење таквих радњи, али и због чињенице да касни почетак рада посебног одјељења у Тужилаштву ФБиХ због још неријешених питања смјештаја особља и буџета.

Чланови радне групе су предложили мјере за превазилажење проблема и уочених ризика.

- Сугерише се агенцијама које врше законито пресретање комуникације да направе техничку анализу и утврде могућа техничка рјешења те да кроз планска документа искажу потребу за опремом која би омогућила праћење комуникације која се остварује и путем бесплатних апликација, а како би се приступило набавци - наглашено је у извјештају те су дате и одређене сугестије и у вези са кадровским и другим проблемима.

Законске одредбе

Декан Факултета за безбједност и заштиту из Бањалуке Слободан Жупљанин сматра да су обавјештајно-безбједносне и друге агенције које се баве питањима организованог криминала, у складу са надлежностима, често кршиле законске одредбе те да је било незаконитих пресретања.

- Јасно су прописане процедуре које се тога тичу, тако да нисам сигуран да је највећи проблем за ефикасну борбу против организованог криминала пресретање разговора путем мрежа. То је, наравно, важно, али треба да буде уведено у законске оквире и тачно испоштовано све да би грађани били безбједни - рекао је Жупљанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана