Симић: Одлука Уставног суда БиХ квазиполитичка

Срна
Симић: Одлука Уставног суда БиХ квазиполитичка

Бањалука - Правни експерт Крстан Симић сматра да је одлука Уставног суда БиХ да се прогласи ненадлежним за оцјену уставности грбова и симбола општина у Федерацији БиХ /ФБиХ/ квазиполитичка, односно уступак федералној власти.

Симић је рекао Срни да је Уставни суд БиХ требало да се одлучи о заштити гарантованих права грађана српске националности на простору ФБиХ.

"Нема никакве дилеме да у погледу заштите људских права постоји надлежност како ентитетских институција, тако и Уставног суда БиХ", истакао је Симић.

Он је подсјетио на ранији експлицитан став Уставног суда БиХ приликом одлучивања о захтјеву за оцјену да ли је Српска имала право да, мимо кровног закона БиХ о начину враћања старе девизне штедње, дефинише другачији рок за враћање те штедње.

"Код нас је рок био да се стара девизна штедња врати за пет година, а оквирни закон је прописао седам година. Уставни суд је тада експлицитно рекао да је ријеч о подјели надлежности. И овдје је идентична ситуација", рекао је Симић.

Коментаришући то што је Уставни суд БиХ утврдио да одређене одредбе устава Републике Српске и ФБиХ, те Изборног закона БиХ нису у складу са Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода, Симић је рекао да је Уставни суд могао донијети одлуку којом ће указати да поједине одредбе ентитетских устава нису у складу са Уставом БиХ.

"Ту већ имамо праксу заузету у неколико случајева. Посљедња је у случају жСејдић-Финциж и у том правцу нема никакве дилеме. Постоји једна друга дилема - да се на извјестан начин поставља питање уређења БиХ, па и у одлуци жСејдић-Финциж са аспекта статуса права конститутивних народа. То је озбиљно питање које задире дубоко у срж промјене Устава и уставних рјешења које имамо данас", констатовао је Симић.

Он сматра да је таква одлука у 21. вијеку исправна са моралног аспекта, јер је недопустиво да се било ком грађанину на било којем простору свијета ускрати право да буде биран на било коју функцију у држави.

"То је очигледна дискриминација противна пакту о политичким правима. Овдје се отвара врло озбиљно питање како наћи баланс између људских, грађанских права и уставних рјешења БиХ који су експлицитни да је БиХ дражава три равноправна конститутивна народа и они се тако односе према БиХ и траже искључиво та права по приниципу једна трећина мени, једна трећина теби...", закључио је Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана