СДС чврсто држи већину у Добоју

Ведрана Кулага
СДС чврсто држи већину у Добоју

Добој - Скупштинску већину у добојском парламенту и у идућем сазиву предводиће СДС, који неће мијењати досадашње партнере, али ће сарадњу понудити и другим странкама које су прешле изборни праг на локалним изборима.

Према прелиминарним и непотпуним резултатима Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ са обрађених свих 106 редовних борачких мјеста највише мандата у градској скупштини освојио је СДС.

Предсједник Градског одбора СДС-а Борис Јеринић казао је да су остварили добар резултат и да су задовољни, јер ће и у овом сазиву имати највише одборника. За сада их је 11, али још нису пребројани сви гласови из иностранства.

- Преговори о формирању већине су у току. Очекујем да ћемо наставити сарадњу са ДНС-ом и бошњачким странкама, а понудићемо сарадњу и одборнику ПДП-а који је освојио мандат. Углавном имаћемо више од 20 одборника у већини - рекао је Јеринић.

Мандате са СДС-ове листе су освојили Данијел Јошић, Нина Прешић, Слободан Нешковић, Огњен Митровић, Милош Букејловић, Давор Савић, Дејан Нарић, Ален Старчевић, Зоран Ристић, Далиборка Лукић и Рада Танасић.

Друга странка по снази је СНСД који рачуна на седам одборника. У овој странци кажу да су задовољни резултатом, а мјесто у парламенту су за сада обезбиједили Сања Вулић, Зоран Благојевић, Данијел Гајић, Бојан Старчевић, Војислав Рађа, Срећко Рекановић и Мирослав Гаврић.

Социјалисти су трећа странка по броју освојених мандата и за сада имају три представника, а очекују и четвртог када буду пребројани сви гласови из врећа. Мандат је сигурно у рукама Срђана Тодоровића, Ведрана Глигорића и Дајане Давидовић.

Три мандата држи коалиција СДА-СББ-СБиХ, а они према тренутном стању припадају Селвиду Хуртићу, Амиру Хуртићу и Мурвету Бајрактаревић. На исти број мандата рачунају и у ДНС-у са чије листе су пролаз обезбиједили народни посланик Славко Глигорић, који ће највјероватније предати мандат освојен на локалним изборима, Слађан Јовић и Ратко Мочић. Са Глигорићем, који је шеф добојског ДНС-а, нисмо успјели да ступимо у контакт како би сазнали да ли ће и даље подржавати СДС.

СДП тренутно има сигуран мандат који припада Алмиру Џанићу, а потајно се надају и другом на основу гласова из иностранства. По једног одборника у скупштинским клупама у Добоју имаће НДП и ПДП. Боје НДП-а браниће Сретко Ђурковић, а ПДП-а Слободан Васиљевић. Градска скупштина у Добоју броји 31 одборника.

Резултати са обрађених свих редовних бирачких мјеста

СДС                                                  12.442 (33,96%)

СНСД                                               7.532 (20,56%)

СП                                                    3.738 (10,20%)

СДА/СББ/СБиХ                     3.412 (9,31%)

ДНС                                                  2.803 (7,65%)

СДП                                                  1.754 (4,79%)

НДП                                                 1.438 (3,92%)

ПДП                                                 1.366 (3,73%)                                                                                                     

Највјероватнији распоред мандата у градској скупштини

СДС                               11

СНСД                            7

СП                                 4

ДНС                     3

СДА/СББ/СБиХ  3

СДП                              1

НДП                     1

ПДП                     1

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана