СДП БиХ годинама без власти, али најбогатији

Ведрана Кулага
СДП БиХ годинама без власти, али најбогатији

Бањалука - Политичке партије у БиХ инкасирале су лани готово 26 милиона марака, а највише новца завршило је на рачунима СДП-а, СДА и СНСД-а захваљујући приходима из буџета, спонзорима, некретнинама и чланству.

Законска обавеза странака је да до 31. марта текуће године Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ доставе податке о приходима и расходима из претходне године у годишњем финансијском извјештају. Податке за прошлу годину доставило је 96 од 149 регистрованих странака, док 53 нису испуниле обавезу.

- Странкама које нису поднијеле финансијски извјештај упутићемо ургенцију да их доставе, чиме им дајемо прилику да прије изрицања казне добровољно доставе финансијске извјештаје - истакли су у ЦИК-у.

Подаци показују да је иза највећих партија поприлично добра година имајући у виду економску ситуацију у БиХ. Седам странака је на рачунима имало више од милион КМ - СДП, СДА, СНСД, СББ, СДС, ХДЗ БиХ и ДФ. Занимљиво је да је највише новца, 4,7 милиона КМ, лани легло на рачуне СДП-а иако та странка одавно није у власти, а у стопу их прати СДА са 4,69 милиона. На трећем мјесту је СНСД са 2,47 милиона КМ прихода, а слиједе СББ који је инкасирао два милиона, СДС са 1,94 милиона, ХДЗ БиХ са 1,9 милиона и ДФ са милион КМ.

Политичке партије за пуне касе треба да захвале понајвише буџетима са свих нивоа власти јер су све, осим ДФ-а, из њих добиле од милион до чак 3,4 милиона КМ. Најјачи алтернативни извори СДП-а били је категорија "остали приходи" из којих је стигло 1,54 милиона КМ, те приходи од имовине који су очекивани с обзиром на то да је странка присвојила атрактивне некретнине бившег Савеза комуниста БиХ и издаје их под кирију.

На рачуне СДА, када је ријеч о ванбуџетским приходима, највише новца стигло је од прилога физичких лица - 0,86 милиона и правних лица - 0,19 милиона КМ. СНСД је уз приходе из буџета највише зарадио од чланарине - 0,4 милиона КМ. Чланови СДС-а "погурали" су странку са 0,3 милиона марака чланарине, док су прилози физичких лица износили 0,18 милиона, а ХДЗ БиХ је највише зарадио од прилога.

Водећу шесторку по пристиглом новцу прате СП, који је лани инкасирао 0,69 милиона, ПДП са 0,67 милиона и ДНС са 0,63 милиона марака.

Коментаришући велике износе који из буџета завршавају на страначким рачунима, предсједник Стратешког одбора коалиције "Под лупом" и бивши члан ЦИК-а Вехид Шехић оцијенио је да су многе ствари у складу са законом, али далеко од људског и политичког морала.

- Ово су огромна средства за сиромашну земљу каква је БиХ - рекао је Шехић.

Према посљедњим подацима ЦИК-а БиХ, дуговања странака у БиХ достигла су 6,9 милиона, али није наведено на шта се односе, а највећи дуг има СДА и он износи око 950.000 КМ.

Странке са највећим приходима (милиона КМ) (са логом странке)

СДП                     4,7

СДА                     4,69

СНСД                  2,47

СББ                      2

СДС                     1,94

ХДЗ                     1,9

ДФ                       1,09  

Приходи странака у 2016. (милиона КМ)

Приходи из буџета                                                       18,74

Прилози физичких лица                                              2,10

Остали приходи                                                           1,75

Чланарина                                                           1,74

Приходи од имовине странака                                    0,73

Прилози правних лица                                                0,70

Приходи од поклона и услуга које странка није имала обавезу да плати 0,19

Приход од издавачке дјелатности и слично               0,001

Укупно                                                       25,99

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана