Савчић: Највећи значај Дејтонског споразума - мир

Срна
Савчић: Највећи значај Дејтонског споразума - мир

Бањалука - Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић сматра да је најважнији значај Дејтонског мировног споразума тај што је донио мир на овим просторима.

"Дејтонским споразумом је, у доброј мјери, направљена БиХ према интересима сва три народа и осталих, али не у потпуности", рекао је Савчић Срни, поводом 22 године од парафирања Дејтонског мировног споразума.


Он је додао да су се, након његовог потписивања, дешавале разне интервенције међународних фактора и преправљање Дејтонског споразума, које и данас утичу на политичку нестабилност.

"Главни интерес свих у Републици Српској треба да буде да се вратимо основним принципима Дејтонског мировног споразума", истакао је Савчић.

Он је рекао да је очигледно да БиХ фали таква функционалност, јер се тренутно спутава и ограничава њен развој, као и рјешавање нагомиланих проблема, попут оних у правосуђу БиХ.

Савчић је рекао да је "Дејтонски споразум један у низу споразума у српској, европској и свјетској историји који говори да се сваки сукоб на крају мора завршити некаквим мировним споразумом".

"То је уједно и највећа поука будућим генерацијама да, прије него што се неко опредијели за исход који ће за посљедицу имати оружани сукоб, треба учинити све да се то ријеши мирним путем", закључио је Савчић.

Прије 22 године у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран је Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса као кључних докумената за проведбу и функционисање државе настале међународним уговором.

Дејтонски споразум, након тронедјељних преговора, парафирали су тадашњи предсједници Србије Слободан Милошевић, такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман.

Споразум је парафиран у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, а осим њега главни амерички посредници били су Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана