Шаровића изгласали изборни губитници

Дарко Момић
Шаровића изгласали изборни губитници

Бањалука - Нови предсједник СДС-а Мирко Шаровић на Изборној скупштини одржаној у недјељу у Бањалуци добио је подршку већине делегата који долазе из општина и градова у којима СДС годинама уназад губи изборе и прави лоше резултате.

Шаровић је на Изборној скупштини добио подршку 205 делегата међу којима су они из приједорске и зворничке регије, затим Херцеговине, Бањалуке и бројних других општина у којима СДС традиционално прави лош изборни резултат као што су Мркоњић Град, Србац или Нови Град. С друге стране, за Миличевића је гласао 181 делегат међу којима су углавном делегати из локалних заједница у којима је СДС на власти и које слове за бастионе ове странке, попут његовог Теслића, те Бијељине и већине општина сарајевско-романијске регије.

Милан Миличевић јуче је честитао Мирку Шаровићу на побједи, истичући да ће он и даље бити дио странке и да се то никада није доводило у питање. На питање зашто је након објављивања резултата отишао са изборне скупштине не желећи да се обрати окупљеним новинарима, Миличевић је рекао да је прије него што је отишао честитао новоизабраном предсједнику странке.

- Ево још једном честитам Мирку Шаровићу. СДС је у демократској процедури добио новог предсједника и надам се да ће кренути консолидација странке. Зашто сам отишао? Па нормално је да изјаву да новоизабрани предсједник - рекао је Миличевић јуче новинарима у Бањалуци.

На питање да ли ће остати дио СДС-а, Миличевић је кратко поручио: “Наравно, то никад није било питање”.

Шаровић се јуче није појављивао у јавности, али је у недјељу након побједе на унутарстраначким изборима и он честитао Миличевићу.

Ниједан од њих двојице јуче није одговарао на позиве из “Гласа Српске”, али наш саговорник који је учествовао у изборном процесу у СДС-у каже да без обзира на помирљиве тонове у овој странци слиједе даље турбуленције између супротстављених табора.

- Те разлике ће изаћи на видјело како се процес формирања власти на нивоу БиХ буде примицао завршној фази. Мирко Шаровић ће морати да се опредијели да ли је за то да СДС иде у преговоре са СНСД-ом или са СДА. Шта год изабере, то ће изазвати турбуленције у СДС-у, али је интересантно да је у овој странци најмање оних који заговарају то да СДС буде опозиција на нивоу БиХ - каже наш саговорник.

Бундало незадовољан

Потпредсједник СДС-а Драго Бундало изјавио је јуче да СДС послије избора није стабилнији, али да поштује вољу већине и избор Мирка Шаровића за предсједника. - Гласао сам за Милана Миличевића, али превладала је већина и моје је да поштујем њену вољу. Када бих рекао да сам задовољан не бих био коректан и достојан својих изјава - истакао је Бундало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана