Шаровић: Не знамо за количину оружја која ће бити пребачена у БиХ

Срна
Шаровић: Не знамо за количину оружја која ће бити пребачена у БиХ

Сарајево - Снаге Европске уније (ЕУФОР) су укључене у процес, али само у смислу праћења, не контролисања, у складу са Инструкцијама странама (ИТП), Измјеном 25, поглавља 2/3, одговорено је “Ослобођењу” из ЕУФОР-а након што су представници предузећа за производњу, ремонт и трговину Космос из Бањалуке потписали уговор о пружању услуге генералног ремонта, поправке и верификације дијела комплета ракетних система са Министарством одбране Србије, а уговор парафирали предсједник РС Милорад Додик и министар одбране сусједне земље Александар Вулин.

“Одјел заједничких војних послова ЕУФОР-а седмично прима обавијести о изданим дозволама за оружје и војну опрему и појединостима о превозу преко границе БиХ”, стоји у допису ЕУФОР-а.

Када је у питању контрола количине оружја која иде на ремонт у БиХ, из ЕУФОР-а кажу да је задужен иницијални увозник, фабрика за намјенску производњу, те да контролу обавља и Гранична полиција БиХ. Наводе да је посљедњи у ланцу контроле Инспекторат Министарства вањске трговине и економских односа БиХ.

Да Министарство вањске трговине и економских односа БиХ не зна за детаље уговора бањалучке фирме и србијанског министарства, потврдио је “Ослобођењу” ресорни министар Мирко Шаровић.

Појашњава да не знају ни за количину ни врсту оружја који ће бити пребачени на ремонт у нашу земљу.

“Да би неко увезао било који комад оружја или опреме војне намјене, мора да добије дозволу Министарства спољне трговине и економских односа, а иста процедура је и када је у питању извоз, тако да што се оваквих радњи тиче, тешко да било ко може да манипулише. За сада, још нико није тражио никакву дозволу од Министарства, а онога тренутка када се крене у реализацију тог споразума, прво што ће странке у поступку требати урадити јесте да затраже дозволу од нас”, казао је за “Ослобођење” Шаровић.

Додаје како је иста процедура и када је у питању ремонт наоружања.

“Правила процедуре су прецизна и јасна и у континуитету се примјењују у Босни и Херцеговини. Иста процедура је и када оружје улази у земљу ради ремонта. Ви можете да тражите увоз у земљу и ради извоза, то се тако стручно зове. Дакле, и онај ко хоће да само ремонтује једну врсту наоружања, не може тек тако увести неремонтовано оружје у државу. Тада мора да затражи дозволу за привремени увоз у Босну и Херцеговину и касније да то извезе, и то су стандардне процедуре гдје је могућност манипулације елиминисана”,  закључује министар вањске трговине и економских односа БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана