Сарадња БиХ и Црне Горе - примјер за регион

Срна
Сарадња БиХ и Црне Горе - примјер за регион

Мостар - Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је вечерас у Мостару да би БиХ требало да настави да се креће стазама унутрашњег разумијевања које ће довести до чланства у ЕУ и другим међународним организацијама.

Звиздић је, присуствујући обиљежавању 12 година од обнове Старог моста, нагласио да Мостар још једном шаље поруку БиХ и региону о потреби међусобног разумијевања и сарадње.


"Примјер добре сарадње је однос БиХ и Црне Горе, на шта би требало да се угледа цијели регион", рекао је Звиздић новинарима.

Вечерашњем скупу под називом "Мостар не заборавља пријатеље" присуствовао је и премијер Црне Горе Мило Ђукановић, који је са Звиздићем потисао "Мостарску повељу мира", коју је установио Центар за мир и мултиетничку сарадњу из Мостара.

"Сви грађани Мостара заслужују помоћ од пријатеља, како би били обновљени мир и суживот, те како би БиХ била све функционалнија. Црна Гора је била посвећена овим вриједностима и зато смо успјели да сачувамо мир и идеје мултиетничког живота", каже Ђукановић.

Он је додао да Црна Гора жели да сарађује са БиХ и да заједно могу брже да остваре приступање ЕУ.

Обиљежавању 12 година од обнове Старог моста присуствовао је и главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц, који је добитник награде "Мостар - мировна веза".

"Драго ми је што сам вечерас у Мостару. Стари мост је симбол наде", рекао је Брамерц.

Учесници скупа, симболичним бацањем цвијећа у Неретву одали су почаст свим жртвама рата, а чланови клуба скакача "Мостари" извели су традиционалне скокове.

Осим Брамерца, награду за мир "Мостар - мировна веза" добили су и бивши предсједник Француске Жак Ширак, некадашњи европски администратори Мостара Мартин Герод, Ханс Кошник и Ричарду Перез Касадо, те бивши генерални директор Унеска Федерик Мајор.

Организатор манифестације је Центар за мир и мултиетничку сарадњу Мостар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана