РСЕ: Све већи ризици од формирања балканске ИД?

RFE
РСЕ: Све већи ризици од формирања балканске ИД?

Приштина - Милитантна група Исламска држава могла би имати мотив да на Балкану формира тзв. балканску ИД, сматрају познаваоци безбједносне ситуације на Косову и представници институција, пренијела је Радио Слободна Европа.

Екстремистички и терористички покрети, наводи овај радио, базирани на вјерским интерпретацијама могу да искористе балканске мотиве, укљуцујући и Косово, за стварање једне терористичке групе.

Бурим Рамадани, бивши косовски посланик вјерује да ИД може да искористи међуетничке мотиве с екстремистичким, исламским идеологијама, који су присутни на Балкану.

"ИД и остале организације које функционишу под тиме могу да искористе ову ситуацију и тако креирају, условно речено, балкански ИД. Балкан је сам по себи подијељен, постоје међуетницке и политичке тензије, а међудржавни сукоби су и даље отворени. Ово је главни ризик на Балкану", наводи он.
Слично мишљење има и Нуредин Ибиши, члан скупштинског Одбора за унутрашња питања, наводећи да милитантна група може да искористи тренутно стање на Балкану, а поготово на Косову.

„Сматрам да се они могу инфилтрирани и створити свој систем", наглашава Ибиши.

У посљедњем извештају Стејт департмента о борби против тероризма у свијету у 2014. оцијењено је да на Косову постоје растуће пријетње од исламског екстремизма, наводи РСЕ.

Иначе, око 300 особа са Косова учествовало је у ратовима у Сирији или Ираку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана