Ријешена мистерија у згради Парламента БиХ: Детектори помјерени из практичних разлога

Вељко Зељковић
Ријешена мистерија у згради Парламента БиХ: Детектори помјерени из практичних разлога

САРАЈЕВО - Премјештање и помјерање метал-детектора ближе улазним вратима Парламента БиХ крајем марта ове године извршено је из практичних, а не безбједносних разлога.

Саопштено је ово из Службе за заједничке послове институција БиХ, у чијој надлежности се налази унутрашње обезбјеђивање институција, рјешавајући на овај начин вишенедјељну мистерију која је створена у јавности због једног оваквог потеза.

- На улазима у комплекс зграда институција БиХ, у складу са праксом из области безбједности, формирани су пунктови за контрадиверзиону заштиту и преглед. Крајем марта у објекту Парламента БиХ овај такозвани КДП пункт је помјерен ближе вратима из практичних разлога, односно ради боље контроле особа које улазе у објекат те спречавања гужви у унутрашњем дијелу улазног простора - објаснили су из Службе за заједничке послове институција БиХ.   

Како су појаснили, Служба константно ради на унапређењу пословних процеса, па самим тим и на подизању нивоа безбједности свих запослених као и посјетилаца у објектима државних институција.

У складу са закључцима са састанка колегијума Секретаријата Парламента БиХ и надлежних из Службе за заједничке послове оформљена је радна група која има задатак да изради нови правилник о кућном реду у наведеном комплексу зграда институција БиХ, при чему је већ установљено правило да се особе са ВИП статусом не подвргавају контроли приликом уласка у овај објекат.

Према ријечима надлежних из ове службе, на основу њихових досадашњих искустава остављена је могућност да се и запослени у државним  институцијама не подвргавају  додатном прегледу након проласка кроз метал-детектор врата на КДП пункту.  

- Ипак, сви посјетиоци, представници медија, сервисери и друге особе и даље ће бити подвргавани детаљним безбједносним прегледима, по потреби и ручним детектором метала, у складу са утврђеним прописима, инструкцијама и упутствима - поручили су из ове службе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана