Riješena misterija u zgradi Parlamenta BiH: Detektori pomjereni iz praktičnih razloga

Veljko Zeljković
Riješena misterija u zgradi Parlamenta BiH: Detektori pomjereni iz praktičnih razloga

SARAJEVO - Premještanje i pomjeranje metal-detektora bliže ulaznim vratima Parlamenta BiH krajem marta ove godine izvršeno je iz praktičnih, a ne bezbjednosnih razloga.

Saopšteno je ovo iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH, u čijoj nadležnosti se nalazi unutrašnje obezbjeđivanje institucija, rješavajući na ovaj način višenedjeljnu misteriju koja je stvorena u javnosti zbog jednog ovakvog poteza.

- Na ulazima u kompleks zgrada institucija BiH, u skladu sa praksom iz oblasti bezbjednosti, formirani su punktovi za kontradiverzionu zaštitu i pregled. Krajem marta u objektu Parlamenta BiH ovaj takozvani KDP punkt je pomjeren bliže vratima iz praktičnih razloga, odnosno radi bolje kontrole osoba koje ulaze u objekat te sprečavanja gužvi u unutrašnjem dijelu ulaznog prostora - objasnili su iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH.   

Kako su pojasnili, Služba konstantno radi na unapređenju poslovnih procesa, pa samim tim i na podizanju nivoa bezbjednosti svih zaposlenih kao i posjetilaca u objektima državnih institucija.

U skladu sa zaključcima sa sastanka kolegijuma Sekretarijata Parlamenta BiH i nadležnih iz Službe za zajedničke poslove oformljena je radna grupa koja ima zadatak da izradi novi pravilnik o kućnom redu u navedenom kompleksu zgrada institucija BiH, pri čemu je već ustanovljeno pravilo da se osobe sa VIP statusom ne podvrgavaju kontroli prilikom ulaska u ovaj objekat.

Prema riječima nadležnih iz ove službe, na osnovu njihovih dosadašnjih iskustava ostavljena je mogućnost da se i zaposleni u državnim  institucijama ne podvrgavaju  dodatnom pregledu nakon prolaska kroz metal-detektor vrata na KDP punktu.  

- Ipak, svi posjetioci, predstavnici medija, serviseri i druge osobe i dalje će biti podvrgavani detaljnim bezbjednosnim pregledima, po potrebi i ručnim detektorom metala, u skladu sa utvrđenim propisima, instrukcijama i uputstvima - poručili su iz ove službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana