Рат могућ и ван граница Израела

Милош Васиљевић
Рат могућ и ван граница Израела

ТЕЛ АВИВ, БАЊАЛУКА - Не назире се крај новом сукобу на подручју Израела, све је више цивилних жртава, а ко је све умијешан у окршај који пријети да изазове рат свјетских размјера, добрим познаваоцима прилика код нас, али и у Србији још није јасно.

Оно што је сигурно jесте то Американци не “миришу” превише израелског премијера Бењамина Нетанијахуа због блискости са Русијом, а ово ће САД бити други фронт, након украјинског, у који су умијешане, што ће их довести у проблеме.

Тврде то саговорници “Гласа Српске” који су добро упућени у збивања на Блиском истоку, гдје су жестоке борбе настављене и јуче.

Израел је прекинуо доток воде у појас Газе, након што су интензивиране борбе са палестинским милитантима, а војни огранак палестинског Хамаса, “Ал Касам бригада”, испалио је ракете према Тел Авиву и Јерусалиму.

Војни аналитичар Владе Радуловић рекао је за “Глас Српске” да постоји оправдана бојазан да се сукоб може проширити ван граница Израела.

- Потенцијално се може отворити бојиште на северу земље, односно окршај са Хезболахом који се налази у Либану. И не само то, већ постоји шанса и да се прошири даље и на Сирију те би тако дошло до ескалације на ширем простору Блиског истока ван самог Леванта, који би у коначници могао да укључи и Иран, Египат и заливске земље, па можда и Турску. Шта ће се дешавати, умногоме зависиће од тога како се ситуација на терену буде одвијала - рекао је Радуловић.

Према његовим ријечима, од тога шта ће се предузимати сада у појасу Газе од стране израелских снага и како ће се тај одговор реализовати, зависиће и потези арапског свијета.

- Нема дилеме да сукоб није потресао само њихов регион него и шире. То је разлог за забринутост, поготово када видите да је напад изазван од стране изузетно радикалних екстремистичких елемената, не само Хамаса него и припадника Исламског џихада који су били умешани у све ово - рекао је Радуловић.

Број погинулих Израелаца јуче је порастао на 800, док је рањено више од 2.500 људи. Осим домицилног становништва, најмање девет америчких држављана је убијено. Израелска војска саопштила је да је Хамас испалио више од 3.000 ракета и да се велики број палестинских милитаната инфилтрирао у погранично подручје на југу Израела. Они су након тога послали војску на јужне територије и почели да врше ваздушне ударе на положаје Хамаса у Гази. Хамас је јуче распоредио око 1.000 бораца организованих у специјализоване јединице, спремне да изведу најразорнији напад на Израел у посљедње вријеме. Ирански предсједник Ебрахим Раиси поздравио је јуче, како он каже, “бриљантне и импресивне побједе палестинског отпора”.

 - Обрадовали сте исламску заједницу овом иновативном и побједничком операцијом - рекао је Раиси у телефонском разговору са лидером Исламског џихада Зијадом Нахалехом.

Да је упаљен црвени аларм, потврђује и позив на хитан састанак високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Јосепа Борела упућен министрима спољних послова ЕУ како би разговарали о ситуацији у Израелу и региону.

Да је ствар сложена, сагласан је и политички аналитичар и научни савјетник у Институту за међународну политику и привреду у Београду Драган Петровић који је рекао за “Глас Српске” да Американцима не одговара понашање премијера Бењамина Нетанијахуа.

- Нетанијаху прилично сарађује и са Русијом, а видећемо да ли ће снаге Хезболаха озбиљно ударити према Израелу. Ако то ураде, то ће значити да ће Израел имати велики изазов да се бори на више фронтова - рекао је Петровић.

Према његовим ријечима, овдје не знамо да ли Америка игра двоструку игру и да ли помаже Израел.

Да је ситуација сложена, тврди и историчар Зоран Пејашиновић, а како каже за “Глас Српске”, ово је комплексно питање које је актуелно више од 100 година.

- Питање чија је Палестина није ријешено, а свједоци смо да свако мало ескалира. Пријети да се прошири на читав регион, али се надам да неће до тога доћи, а како је могуће да су толико заказале израелске службе, прича је за дугу анализу. Бојим се да је све ово само почетак озбиљног сукоба јер Израел неће стати на овоме. Жртве су већ огромне, а страдају и цивили - рекао је Пејашиновић и додао да инциденти који су се десили претходних дана потврђују да Блиски исток кључа јер је то полузамрзнути конфликт који као вулкан доживљава своје ерупције.

Украјина

Према ријечима Владе Радуловића, од када је дошло до сукоба на Блиском истоку, не може се у медијима ни ријеч прочитати о стању у Украјини.

 - Посљедњих дана нема никаквих написа за Украјину, све очи су упрте ка Израелу, а потенцијално ширење сукоба на Блиском истоку одговарало би Русима да се скрене фокус помоћи према Украјини од стране Запада зато што су Американци рекли да ће послати одмах сву неопходну помоћ и војну опрему као и наоружање у Израел - рекао је Радуловић.

Како каже, све то довољно показује да се сада за њих ситуација усложњава јер не желе отварање другог фронта.

- То би значило развлачење ресурса, нових снага и стратегија које нису биле планиране. Руси се неће бавити Блиским истоком, а Американци се морају бавити њима и то додатно компликује ствари - рекао је Радуловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана