Раскол у руководству продубљује проблеме у преузимању контроле неба

Жељка Домазет
Раскол у руководству продубљује проблеме у преузимању контроле неба

Сарајево - Комисија за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламента БиХ на јучерашњој сједници није разматрала информацију о стању у Агенцији за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ (БХАНСА) јер су је потписала двојица замјеника в.д. директора Агенције Дамир Ћопић и Џелал Хасечић, а не овлашћено лице.

На информацији од 7. јула ове године, наиме, нема потписа в.д. директора Агенције Марина Распудића, већ је наведена напомена да "в.д. директора Агенције није желио да потпише овај допис из њему познатих разлога", па су чланови Комисије констатовали да је међу руководством БХАНСА очигледан раскол, што је недопустиво у тако значајној институцији, али да постоје и бројни други проблеми.

- У овој агенцији имамо конфронтација, а ова област је веома важна јер Хрватска и Србија узимају значајна средства за контролу неба изнад БиХ. Нико неће да преузме одговорност, а помака је мало - рекао је предсједавајући Комисије Петар Кунић. Нагласио је да је и у самом Парламенту БиХ било много питања у вези са БХАНСА и да има осјећај да су в.д. директора и замјеници, па и само Министарство транспорта и комуникација БиХ у вези са овом области радили веома лоше.

Члан Комисије Божо Љубић је као члан Колегијума Представничког дома 23. јула одлучио да овај извјештај буде упућен Комисији, али да је накнадно упознат с тим да извјештај није послао овлашћени представник.

- С обзиром на садржај информације, очито је и да се води "рат" између Савјета министара и Агенције и нема смисла да се ми бавимо њом јер немамо довољно елемената да заузмемо став. У свему овоме немамо ни став Савјета министара и надлежног министарства - рекао је Љубић.

И члан Комисије Зијад Јагодић упозорио је да је у институцији много проблема и супротности и да међу руководством нешто не функционише.

У информацији потписници траже рјешавање постојећих проблема и наводе акте Агенције које, како наводе, Савјет министара никада није разматрао.

Предсједавајући Савјета БХАНСА Омер Кулић рекао је да у управи није постигнута сагласност у вези са овим материјалом и да в.д. директора није хтио да се упушта у садржај овог материјала.

- Ово није јединствен став управе, нити јединствен материјал БХАНСА и Савјета Агенције - казао је Кулић.

У Министарству транспорта и комуникација рекли су да овај документ није стигао у Министарство и да о њему не постоји консензус унутар Агенције.

- Проблеми настају око именовања директора и замјеника, јер има много аспирација на та мјеста. Ситуација у вези са именовањем управе Агенције је у пат позицији. Савјет министара именовао је једну Комисију за именовање, а управа другу, па једну од њих треба укинути. У међувремену је истекао мандат управи - рекли су у Министарству. Тврде да ће у октобру БиХ у сваком случају преузети контролу ваздушног простора.

Избор управе БХАНСА је међу политички најспорнијим именовањима. Од оснивања Агенције 2009. године на челу су Распудић, Хасечић и Ћопић. За спровођење лани затвореног конкурса основане су двије комисије, али ниједна није урадила посао и Савјету БХАНСА предложила најбоље кандидате. Предсједавајући Савјета министара Вјекослав Беванда предложио је прошлог мјесеца за новог в.д. директора Даворина Приморца, а министар транспорта и комуникација Дамир Хаџић да в.д. замјеника директора умјесто Хасечића буде Амер Капетановић, док би други в.д. замјеника остао Ћопић. Избор руководства БХАНСА биће тема сједнице Савјета министара која ће се одржати 3. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана