Радуљ: Суд и Тужилаштво морају прекинути »медијски рат«

Срна
Радуљ: Суд и Тужилаштво морају прекинути »медијски рат«

Сарајево - Замјеник министра правде БиХ Срђан Радуљ позвао је руководиоце Тужилаштва и Суда БиХ да се уздрже од јавног изношења података из кривичних предмета који се воде пред овим институцијама, јер тиме штете угледу правосуђа и угрожавају истраге.

 "Зар није довољно да два пута ове године главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц пред Савјетом безбједности УН критикује рад правосудних институција", запитао је Радуљ.

Он је подсјетио да је прва критика изнесена у јуну, када је Брамерц рекао да је "суморно стање" у правосуђу БиХ када је ријеч о провођењу Стратегије за рад на предметима ратних злочина БиХ, а друга прије неколико дана, када је нагласио да "канцеларија тужиоца БиХ не иде у добром правцу".

Радуљ је оцијенио да је, умјесто да се забрину због оваквих изјава Брамерца и уложе додатни напор за рјешавање нагомиланих проблема у правосуђу, на сцени константан "медијски рат" на релацији Суд - Тужилаштво БиХ.

Суд БиХ вратио је раније Тужилаштву БиХ у истражну фазу оптужницу против 15 лица оптужених за злочине против човјечности у селу Зецови на подручју општине Приједор.

"Суд БиХ инсистира на професионалном односу према свима, а нарочито комплексним и осјетљивим предметима и неће доносити одлуке због касног достављања оптужница у којима оптуженим лицима истиче притвор, него инсистира на законом предвиђеним роковима који остављају довољно времена за квалитетан рад", саопштено је из Суда.

У Суду БиХ појашњавају да је Тужилаштво доставило Суду у петак, 12. децембра, на потврђивање ову врло комплексну оптужницу, која се односи на 15 оптужених, 10 тачака инкриминација, 17 подтачака, 93 свједока, од којих су 24 заштићена, те 438 материјалних доказа.

Уз оптужницу, Тужилаштво је доставило и приједлог за продужење притвора против ових лица, који је истицао 17. децембра, што је значило да су Суду остављена два дана да закаже и одржи рочиште за продужење притвора, донесе одлуку и изради рјешење за свих 15 лица, проучи оптужницу, прегледа све материјалне доказе, те донесе одлуку о евентуалном потврђивању. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана