Радници Љубијeжеле чврсте гаранције за посао

С. Тасић, В. Кулага
Радници Љубијeжеле чврсте гаранције за посао

Приједор - Скупштина града Приједор и Синдикат "Арселор Митала Приједор" изразили су јуче забринутост због одлуке Владе РС да прода већински пакет акција у Рудницима жељезне руде "Љубија" компанији "Израел инвестмент групи", док из Владе и израелске компаније увјеравају да рудник има сигурну будућност.

Влада је недавно одлучила да већински пакет акција у приједорском руднику прода за 92 милиона марака компанији "Израел инвестмент групи". Она је понудила скоро 30 милиона КМ више од "Арселор Митала", а бољим су оцијењени и њени развојни планови. Коначна судбина те одлуке биће позната на сједници Народне скупштине РС чији је почетак заказан за 25. април.

Приједорски одборници усвојили су једногласно сет закључака којима се изражава забринутост због одлуке Владе и од колега у Народној скупштини траже да буду гарант опстанка и развоја рудника. У закључцима, које је предложио градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, наведено је да изражавају забринутост имајући у виду укупно стање у привреди и њену могућу дестабилизацију, која би се одразила не само на раднике "Љубије" и "Арселор Митала Приједор", него и на запослене у фирмама које своју привредну активност базирају на раду ова два предузећа. Одборници су затражили од Народне скупштине РС и да из приватизације буду изузете некретнине рудника које немају значај за обављање основне дјелатности и да највиши законодавни орган РС гарантује наставак експлоатације руде, задржавање тренутних и запошљавање нових радника и наставак истраживања рудног богатства.

Замјеник градоначелника Приједора и лидер приједорског СНСД-а Драго Тадић истакао је да приватизација не угрожава рад "Арселор Митала Приједор" нити радна мјеста.

- СНСД има велику одговорност према радницима и наш циљ је да буду покренути копови у Томашици и Љубији и умјесто 800 запослено 1.300 људи - рекао је Тадић.

На захтјев одборника СДС-а обратио се и директор "Арселор Митала Приједор" Младен Јелача који је рекао да је израелска компанија аутсајдер у рударској дјелатности. Представници синдиката "Арселор Митала Приједор" упутили су захтјев да прије коначне одлуке о продаји акција буду добро размотрене чињенице и да радницима буде гарантован посао и просперитет. Истакли су да су забринути за егзистенцију, јер у "Израел инвестмент групи" не виде озбиљног произвођача жељезне руде.

- Посланици треба да донесу одлуку у интересу грађана РС и радника. Од предсједника РС Милорада Додика тражимо да нам гарантује плате, као што је Александар Вучић гарантовао радницима у "Железари" Смедерево - казао је предсједник Синдиката "Арселор Митала Приједор" Миланко Стојнић.

Док су синдикалци држали конференцију за новинаре ненајављено се појавио и директор израелске компаније Евгениј Зотов који је покушао да објасни намјере и гарантовао развој рудника и очување радних мјеста.

- Бавим се рударством више од 20 година и гарантујем свим радницима да ће имати посао. Нудимо улагање у развој Љубије и Томашице, а нека "Арселор Митал" ради у Омарској - рекао је Зотов послије чијег излагања је услиједила расправа у којој су синдикалци оптужили да је понуда  његове компаније превара.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић је истакао да судбина рудника није неизвјесна.

- Не видим разлога да "Арселор Митал" прави проблеме у вези са тим да ли ће му партнер бити Влада или неко други - рекао је Ђокић и изразио очекивање да ће бити искоришћена шанса за нове инвестиције и развој производње.

Потпредсједник ДНС-а и предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић рекао је да треба сагледати све аспекте продаје "Љубије". Он је поновио да одлука о продаји акција рудника не би требало да утиче на односе у владајућој коалицији у РС истичући да унутар сваке коалиције постоје различита мишљења и различита виђења одређених ситуација.

Понуда "Израел инвестмент групе"

92 милиона - акције

65 милиона - инвестиције током три године

320 - нова радна мјеста током три године

20% - депозит уз банкарску гаранцију

Понуда "Арселор Митала"

63 милиона - акције

63 милиона - инвестиције током десет година

300 - нова радна мјеста у зависности од стања на тржишту

0% - депозит и корпоративна гаранција

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана