Рачуне и знање нико не контролише

Ведрана Кулага Симић
Рачуне и знање нико не контролише

САРАЈЕВО - Иако обуке службеника у институцијама БиХ годишње из касе извуку и по неколико милиона марака, мало ко провјерава да ли од тих видова усавршавања има ефеката, а зна се десити и да позиви за семинаре и радионице заправо буду награда за службенике.

Ти и други пропусти руководилаца у институцијама на нивоу БиХ утврђени су у току ревизије учинка Канцеларије за ревизију, а налази су обједињени у извјештају под називом “Планирање и спровођење обука запослених”.

На заједничком нивоу формирано је 75 институција у којима је запослено више од 22.000 особа, укључујући и професионална војна лица у Оружаним снагама БиХ, док је, према процјенама, готово 4.000 оних који имају статус државних службеника.

На обуке службеника годишње, према подацима ревизора, одлази од два до три милиона. Анализу стања у протекле двије године ревизори су урадили на узорку од седам институција које су за обуке у том периоду искеширале око 420.000 марака. То су Дирекција за координацију полицијских тијела, Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података, Агенција за лијекове и медицинска средства, Министарство комуникација и транспорта, Институт за мјеритељство и Министарство безбједности БиХ, јер су имали велике издатке по овом основу, те Агенција за државну службу БиХ због значаја улоге коју има у процесу планирања и спровођења обука запослених у институцијама.

У извјештају је наглашено да постоје два вида обуке. То су хоризонталне и вертикалне, а општи став је да институције нису показале велики интерес ни за резултате обука ни утрошени новац, неке нису достављале збирни извјештај о препорученим обукама за своје службенике те да Министарство финансија и трезора није улазило у сврху за коју су средства намијењена.

- Није успостављен систем који обезбјеђује ефикасно и економично спровођење обука запослених, нема адекватних контролних механизама, због чега долази до дуплирања обука. Институције су средства додијељена за вертикалне обуке користиле за упућивање запослених на хоризонталне обуке у земљи или иностранству за које су се плаћали трошкови котизација и путни трошкови, а које су се могле слушати бесплатно у организацији Агенције за државну службу БиХ - истакнуто је у извјештају, гдје се додаје да се од 785 тема обука, њих 155 могло бесплатно слушати у агенцији.

Ревизори су упозорили да је такав начин трошења средстава неефикасан и неекономичан, а забрињавајућа су и одређена сазнања.

- Неефикасно спровођење обука запослених у институцијама БиХ огледа се у томе да институције нису искористиле све могућности похађања обука које организује Агенција за државну службу БиХ. На исте или сличне теме институције су запослене упућивале, у појединим случајевима као начин мотивације и награђивања, на обуке које су проузроковале трошкове, а које су се могле похађати у организацији Агенције без накнаде. Наиме, средства нису трошена у складу са сврхом. Институције БиХ у посматраном периоду потрошиле су око 500.000 КМ нерационално и неекономично - закључено је у извјештају.

Ревизори су упозорили да дио институција годинама не доставља Агенцији за државну службу појединачне извјештаје о извршеном оцјењивању својих државних службеника, а спорно је, с друге стране, и да ли они који то раде, раде према прописима и критеријумима. Из парламентарних комисија за финансије и буџет често истичу и признају да финансијска дисциплина у многим областима и на многим адресама није на задовољавајућем нивоу, а сматрају да је један од разлога то што још нема правих санкција за такво понашање.

Препоруке

* развити и ојачати контролне механизме

* користити вебинар као практично рјешење

* рационално бирати праву адресу за обуке

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана