Први случајеви вируса корона у Српској: Обољели отац и син, ђаци школе "Бранко Ћопић" на тестирању ВИДЕО

А.Ј.Р.
Први случајеви вируса корона у Српској: Обољели отац и син, ђаци школе "Бранко Ћопић" на тестирању ВИДЕО

БАЊАЛУКА – Министар здравља и социјалне заштите РС Aлен Шеранић потврдио је данас да је код једног ђака Основне школе "Бранко Ћопић" у Бањалуци, чији је отац такође заражен, потврђен вирус корона, а у току су су тестирања дјеце и других људи који су била у контакту са обољелима.

Дјечак је тестиран након што је вирус откривен код његовог оца, Шеранић је истакао да се може очекивати још случајева, али да нема мјеста за панику.

-Са директорком школе смо договорили мјере и ђаци не иду у школу. Јутрос је одржан састанак са минситарком провјете и културе и школа данас и сутра неће радити, јер је потребно дезинфиковати све просторије. Супруга, односно мајка обољелих је негативна на вирус као и и одређене особе које су биле у контаксту с њима – истакао је Шеранић и додао да се дијете и отац осјећају добро.

Појаснио је да је први обољели човјек средњовјечне доби који ради у Италији, а настањен је у Бањалуци.

- Он се јавио у Хигијенско-епидемиолошку службу, а затим и у Универзитетски клинички центар (УКЦ) Српске, гдје је тренутно у изолацији. Његово стање је добро – истакао је Шеранић и додао да УКЦ располаже стручним особљем.

Отац, који је први заражен, тестиран је почетком седмица, а када је тест био позитиван на вирус, према ријечима Шеранића, тестирани су и људи који су били у контакту са обољелим и да је утврђено и да је дијете позитивно.

Додао је да је појава вируса очекивана, с обзиром на заразу у Италији, која је близу нас.

- Можемо очекивати још случајева, али мјесец и по смо се припремали за ово и спремни смо. Подсјећам грађане да буду одговорни, да се сви придржавамо препорука. Напомињем да је стопа изљечења висока – истакао је Шеранић.

Шеранић је подсјетио да се 92 одсто обољелих излијечи, док 80 одсто прође с  благим симптомима.

В.Д ди­ре­кто­ра Ин­сти­ту­та за ја­вно здрав­ство Ре­пу­бли­ке Српске Бра­ни­слав Зе­љко­вић рекао је да ће у Институту данас вршити тестирање дјеце која су била у контакту са обољелим.

- Нема потребе за паником. Оба пацијента тренутно немају симптоме и важно је да је клиничка слика блага – нагласио је Зељковић.

Директор УКЦ-а Владо Ђајић истакао да су спремно дочекали првог пацијента.

- УКЦ има план за овај проблем. Већ смо санирали бившу клинику за плућне болести, гдје имамо око 50 кревета за карантин – нагласио је Ђајић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић нагласио је да ће у Дом здравља Бањалука данас превентивно бити прегледани ђаци из школе те да контролни органи града имају налог да појачају хигијенске мјере.

- Пратићемо стање у објектима као што су вртићи те основне и средње школе – нагласио је Радојичић и истакао да ће јавност бити тачно, благовремено и објективно информисана.

 Додао је да нема разлога да се манифестације одгађају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана