Привремена истражна комисија Представничког дома БиХ одржала прву сједницу:Рад по диктату СДА

Дарко Момић
Привремена истражна комисија Представничког дома БиХ одржала прву сједницу:Рад по диктату СДА

САРАЈЕВО - Привремена истражна комисија Представничког дома Парламента БиХ за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ представља нови накарадни производ "ЦИК коалиције" која ради по диктату СДА и чији једини циљ је изазивање нове кризе.

Овим ријечима почетак рада и јучерашњу конститутивну сједницу ове комисије коментаришу посланици СНСД-а и Српског клуба у Представничком дому који уопште не учествују у раду ове комисије.

На конститутивној сједници за предсједавајућег комисије изабран је посланик Наше странке Дамир Арнаут, а за првог замјеника посланик СДС-а Драган Мектић. У саопштењу објављеном на сајту Парламента БиХ наводи се да је циљ комисије да истражи стање у правосудним институцијама с посебним освртом на способност Високог судског и тужилачког савјета БиХ да учествује у процесима неопходним на путу БиХ ка Европској унији.

Шеф Српског клуба и лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић каже да је Привремена истражна комисија производ "ЦИК коалиције" чији једини резултат може бити изазивање још једне кризе.

- "ЦИК коалиција" је на нелегалан начин смијенила чланове ЦИК-а, пропустила конкурсну процедуру и у ЦИК изабрала страначке апаратчике из СДС-а, ПДП-а и из кабинета Жељка Комшића. По истом принципу сада покушавају да буду истражна комисија у којој су они против којих се воде судски процеси као што је Мектић и они који су изгубили страначку базу попут Арнаута. Све је то подржала СДА и функционисаће све док не задире у дубље структуре те странке, а када се то први пута деси, та комисија ће истога тренутка нестати - каже Стевандић.

Он додаје да ће се Привремена истражна комисија снаћи исто као што се сналази ЦИК који не зна да не може изборе одгодити на више од мјесец дана.

Шефица посланика СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ каже да се екипа из Представничког дома окупљена око "ЦИК коалиције" упустила у посао за који није компетентна и чија надлежност је под знаком питања.

- Њихова намјера је подизање тензија, а не сређивање стања у правосуђу и то што раде би било смијешно, да није жалосно. Уосталом, Драган Мектић је пет година био министар безбједности БиХ и да је имао искрене намјере за толико времена би направио нешто да поправи безбједносну ситуацију - каже Бурсаћева.

Предсједник ВСТС БиХ Милан Тегелтија каже да је Привременој истражној комисији већ изнио свој став и понавља да то сматра непримјереним покушајем притиска на рад правосуђа, јер Представнички дом БиХ нема никаквих ингеренција над радом правосуђа, осим доношења закона.

- Чланови те комисије су и лица против којих се води кривични поступак, што додатно говори о њеној апсурдности. ВСТС и правосудни систем ни на који начин неће учествовати у таквом апсурду и нарушавању основних демократских начела подјеле власти. При томе ничим не оспоравамо надлежност парламента да доноси законе какве год сматра да треба - закључује Тегелтија.

Поред Арнаута и Мектића, чланови комисије су Алма Чоло (СДА), Мирјана Маринковић - Лепић (НС-Независни блок), Златан Бегић (ДФ), Зукан Хелез (СДП) и Бранислав Бореновић и Мира Пекић из ПДП-а.

Респиратории болница

Привремена истражна комисија на првој сједници усвојила је и закључак који гласи: "Обзиром на велику пажњу јавности и правосудних институција изазвану дешавањима око набавке респиратора у ФБиХ и покретне болнице у РС, тражимо од Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ да нам достави детаљне податке за ове и све остале издате дозволе за интервентне набавке лијекова и медицинских средства у периоду од 15. марта до данас са појединачним износима, називима добављача и опреме, те крајњим корисницима и другим доступним подацима".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана