Приједорчанка кредитира странку бившег премијера Словеније

nezavisne.com
Приједорчанка кредитира странку бившег премијера Словеније

Приједор, Бањалука - Кредит од 450.000 евра, који је Приједорчанка Дијана Ђуђић (32) одобрила Словенској демократској странци (СДС), изазвао је буру у тамошњим политичким круговима, а да је случај Словенцима и те како занимљив, свједочи и податак да је група новинара из Словеније стигла у Приједор.

Према објављеном факсимилу уговора, Ђуђићева ће странци бившег премијера Јанеза Јанше у три једнаке рате исплатити по 150.000 евра, по каматној стопи од само два одсто. Камате ће, како се наводи, наплатити након што странка коју води Јанша потпуно исплати главницу кредита, а прва рата наводно је већ легла на рачун странке у једној банци у Словенији.

Све се то дешава у моменту када се словеначке политичке партије припремају за парламентарне изборе, а оцијењено је да је необично да се странке за кредите којима ће финансирати кампању обраћају страним приватним особама, а не домаћим банкама и донаторима. Штавише, неки иду толико далеко да су се појавиле и сумње да се ради о прању новца или кршењу Закона о финансирању странака.

Из словеначке странке СДС су прво одговорили да је све по прописима, јер су уговор провјерили адвокати, а пријављен је и надлежној државној агенцији, те да се можда ради о покушају да се вјештачки створеном афером "засјени" сједница парламента на којој је та странка иницирала покретање уставне тужбе против премијера Мире Церара.

Потом је на оптужбе реаговао и сам Јанша, против којег је раније покренуто више истрага у вези са поријеклом имовине. Он је рекао да су износ зајма по савјету правника "разбили" на три дијела, исплатива у три године, како би задовољили захтјеве Закона о финансирању политичких странака.

"Уколико би се утврдило да је кредит у супротности са законом и ако то потврде надлежне институције, кредит ће се вратити и платиће се предвиђена казна", казао је Јанша.

Ђуђићева наводно има фирму у Бањалуци, али и у малом словеначком мјесту Сподње Хоче. Нагађа се да је познаница пореског мага Рока Снежича, иако овај Мариборчанин негира да ју је икад упознао. Међутим, "испливали" су докази да су путовали више пута у БиХ, први пут у априлу прошле године.

Након што су објављене овакве тврдње, словеначки новинари сјатили су се у Приједор, што је збунило и грађане, па су случај пријавили полицији.

"Поступајући по више пријава грађана да у Приједору лица са возилом словеначких регистарских ознака анкетирају грађане и снимају, у насељу Пећани полицајци су затекли четири лица без видних обиљежја било које медијске куће", саопштили су из приједорске полиције. Пошто су грађани били узнемирени, а полиција није имала информацију шта Словенци раде, они су позвани у Полицијску управу Приједор, гдје им је утврђен идентитет и с њима је обављен информативни разговор о разлозима доласка и боравка у Приједору.

"Утврђено је да се ради о четири лица телевизијске куће ПОП 24УР из Словеније, која су за потребе истраживачког прилога снимала и анкетирала грађане. Они су након обављеног информативног разговора наставили рад на терену", појашњавају из приједорске полиције.

Са друге стране, словеначки новинар Миха Орешник рекао је за Н1 да су их приједорски полицајци питали имају ли неку дозволу за снимање.

"Мало су нас испитивали, одакле смо, јесмо ли пријавили опрему на граници. И онда су нам рекли да морамо с њима у полицијску станицу и ако нећемо тамо, да ће нас силом одвести. Онда смо питали - зашто то? Рекли су: 'Морамо, то што наводите морамо провјерити, да се не ради случајно о каквом тероризму.' То је било најчудније", испричао је Орешник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана