Пријава против тужиоца и замјеника министра

Жељка Домазет
Пријава против тужиоца и замјеника министра

Сарајево - Агенција за истраге и заштиту БиХ (SIPA) поднијела је Тужилаштву БиХ извјештај о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу против тужиоца Тужилаштва БиХ Мирослава Д. Марковића и замјеника министра безбједности Младена Ћавара, сазнаје "Глас Српске" у Тужилаштву БиХ.

Извјештај против Марковића и Ћавара поднесен је због постојања основа сумње да су починили кривично дјело злоупотребе положаја или овлашћења, односно продужено кривично дјело саизвршилаштво приликом поступања након покретања кривичног поступка против директора SIPA Горана Зупца. Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Зупца којом га терети да није правовремено реаговао приликом насилних демонстрација у Сарајеву када је запаљена зграда Предсједништва БиХ. Тада је кренуо притисак да Зубац буде смијењен или суспендован, а незаконито му је забрањен приступ тајним информацијама.

Ово је први случај да је SIPA поднијела пријаву против неког тужиоца.

У SIPA су потврдили да су Марковић и Ћавар пријављени због тога што су прекорачивши границе свог службеног положаја или овлашћења теже повриједили права другог и нанијели му штету.

- Првопријављени је прекорачио границе службеног положаја и изашао изван своје стварне надлежности у поступању предузевши службену радњу која је у надлежности друге институције, односно њене службене особе. Тиме је извршио такозвану узурпацију поступивши супротно одредбама Закона о кривичном поступку и Закона о Тужилаштву БиХ, односно противно одредбама Правилника о унутрашњој организацији Тужилаштва БиХ - рекла је "Гласу Српске" полицијски службеник SIPA Кристина Јозић.

Првопријављени Марковић доставио је информацију другопријављеном Ћавару којом је наложио да поступи у супротности са Законом о заштити тајних података БиХ. Марковић је затражио од Ћавара да донесе рјешење о онемогућавању приступа тајним подацима Зупцу до окончања кривичног поступка.

- Првопријављени је такође од 20. фебруара до 10. јула 2014. године у континуитету, у неколико наврата, различитим ненадлежним особама наложио поступање супротно наведеним законима, чиме је починио кривично дјело злоупотребе положаја или овлашћења. Он је 20. фебруара 2014. године својом информацијом од Независног одбора Парламента БиХ затражио да изврши суспензију директора SIPA. Поред тога, 25. фебруара 2014. године је од замјеника директора SIPA затражио да поступи противно одредбама Закона о независним и надзорним тијелима и Закона о полицијским службеницима БиХ, те изврши суспензију директора SIPA - истакла је Јозићева.

Марковић је, како се наводи у извјештају који је поднесен Тужилаштву БиХ, истрајно и у континуитету вршио незаконите радње с циљем суспензије Зупца.

- Оваквим поступањем првопријављеног нанесена је неимовинска штета SIPA и то на начин да је доведено у питање повјерење јавности према Агенцији. Усљед оваквих поступака настала је за сада неутврђена имовинска штета у буџету с обзиром на бројне састанке и сједнице Независног одбора Парламента БиХ, које су морале бити одржане због незаконитих поступака првопријављеног - казала је Јозићева.

Ћавар је пријављен да је прекршио Закон о заштити тајних података и Правилник о начину издавања и обнављања безбједносних дозвола за приступ тајним подацима предузевши мјере које су у надлежности друге институције и доносећи незаконито рјешење.

- Без спровођења законом прописане процедуре другопријављени је донио рјешење којим се Зупцу онемогућава приступ тајним подацима до степена "врло тајно" укључујући и тај степен, чиме је остварио биће кривичног дјела злоупотреба положаја или овлашћења као саизвршилац, чиме је наступила штетна посљедица и тешка повреда права Зупца - истакла је Јозићева.

Ћаваревим поступком нанесена је значајна штета SIPA, чији је углед доведен у питање.

- SIPA је поред својих законом прописаних активности била принуђена да троши вријеме и ресурсе на анализу правних прописа који се тичу законитог поступања, након што је другопријављени донио незаконито рјешење на основу незаконитог захтјева - констатовала је Јозићева.

Зубац се од прошле године налази на удару бошњачких политичара и Тужилаштва БиХ након што су припадници SIPA 19. јула ухапсили високог функционера СДА и посланика те странке у Парламенту БиХ Шемсудина Мехмедовића због сумње да је починио ратни злочин над Србима и да је одговоран за скривање огромне количине наоружања пронађеног на подручју Тешња. Притисак је кулминирао подизањем оптужнице којом га Тужилаштво БиХ терети зато што није ангажовао специјалну јединицу током протеста у Сарајеву када је запаљена зграда Предсједништва БиХ. SIPA није надлежна за обезбјеђење зграде Предсједништва БиХ, а законом је прописано да ангажман специјалаца може затражити само Тужилаштво БиХ, али такав захтјев у SIPA није упућен. Након покретања кривичног поступка против Зупца, услиједили су захтјеви за његову суспензију и смјену, а забрањен му је и приступ тајним информацијама.

SIPA је раније затражила од Савјета министара да размотри покушај смјене Зупца, да буде поништено незаконито рјешење којим му је забрањен приступ тајним информацијама, те да заустави даље противправне нападе институција БиХ на SIPA и отклони штетне посљедице по агенцију, њеног директора и грађане. Савјет министара, међутим, никада није одговорио на те захтјеве, нити је разматрао ситуацију у SIPA.

Мирослав Марковић

Прекорачио границе службеног положаја и изашао изван своје стварне надлежности затраживши од Ћавара да донесе рјешење о онемогућавању приступа тајним подацима Зупцу, а од Независног одбора Парламента БиХ да суспендује директора SIPA.

 

Младен Ћавар

Прекршио Закон о заштити тајних података и Правилник о начину издавања и обнављања безбједносних дозвола за приступ тајним подацима предузевши мјере које су у надлежности друге институције и доносећи незаконито рјешење којем је Зупцу забрањен приступ тајним подацима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана