Преминуо Предраг Гуго Лазаревић

nezavisne.com
Преминуо Предраг Гуго Лазаревић

Бањалука - Предраг Гуго Лазаревић, књижевник и почасни доктор српске књижевности преминуо је данас у 85. години.

Лазаревић је рођен 1929. године у породици која је више од 200 година присутна у Бањалуци, а мушка лоза је долазила у крајишку љепотицу, углавном из Крајине, из српских средина.

Школовао се у Бањалуци и Београду, гдје је завршио Филозофски факултет, група Југословенска књижевност са свјетском.

Прво је био професор у бањалучкој Гимназији, а затим у Учитељској школи. Након тога је постао замјеник управика Народног позоришта и драматург, а потом и управник.

Професор на Педагошкој академији је био 23 године, након чега је именован за директора Народне и универзитетске библиотеке "Петар Кочић" у Бањалуци.

На Педагошкој академији је предавао теорију и историју књижевности. Први је добитник награде "Ђуро Дамјановић" Удружења књижевника РС. Бавио се и преводилачким радом, а био је и члан Сената Републике Српске од 1996. године.

Иза њега ће остати бројна књижевна дјела, а одлуком Вијећа Универзитета у Бањалуци 2011. године додијељена му је титула почасног доктора наука српске књижевности.

Додик: Предраг Лазаревић оставио неизбрисив траг

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа породици истакнутог књижевника Предрага Лазаревића, који је преминуо данас у Бањалуци у 85. години.

У телеграму саучешћа наводи се да је Лазаревић својим радом и дјелом оставио неизбрисив траг у јавности Републике Српске.

"Са жаљењем сам примио тужну вијест о смрти Предрага Лазаревића. Истакнути српски књижевник, књижевни теоретичар и критичар, члан Сената Републике Српске, а надасве велики човјек, Предраг Лазаревић, својим радом и дјелом оставио је неизбрисив траг у јавности Републике Српске", истиче се у телеграму саучешћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана