Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић за “Глас Српске” о набавци кисеоника: Нисмо дозволили да угрозе животе људи

Дарко Момић
Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић за “Глас Српске” о набавци кисеоника: Нисмо дозволили да угрозе животе људи

БАЊАЛУКА - Све у вези са кисеоником је била пројектована, смишљена и креирана афера са циљем да се оптужи власт и наш здравствени систем, али оно што је за мене морбидно, јесте да њени креатори нису презали од тога да неко плати животом, каже предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Он у разговору за “Глас Српске” истиче да је и као човјек и као премијер Српске поносан што Влада то није дозволила.

- Показали смо и доказали да користимо кисеоник који по стандардима одговара медицинском и да су пацијенти добили кисеоник потребног квалитета. Посљедњи догађаји су потврдили да смо све вријеме били у праву, а ево сада је то практично потврдио и сам директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александар Золак - каже Вишковић.

Он објашњава да је Золак, након што је поплављена пунионица компаније “Месер” у Рајловцу, затражио од Министарства цивилних послова и Савјета министара БиХ хитно рјешење проблема, истичући да Влада Српске исто то тражи посљедња два мјесеца.

- Сада када смо дошли у ситуацију да, под знацима навода, више нема ко да пуни кисеоник, свједочимо хитној реакцији Агенције за лијекове и њеног директора који практично тражи да се хитно изда дозвола да се то привремено ради у Мостару или Зеници. Република Српска то тражи посљедња два мјесеца и господин Золак је био категоричан да то не може, чак је изјављивао да док је он жив, неће издати такву дозволу. И шта се сада дешава? Исти тај Золак, сада када је у питању “Месер”, тражи хитно рјешење проблема - каже Вишковић.

Он прецизира да се пунионица у Мостару ни по чему не разликује од пунионица у Лакташима, Петрову или Бијељини, истичући да није против тога да се то дозволи, јер, како каже, нема другог избора.

- Зато сам стално и слао поруке да неки пропис не може бити важнији од људских живота. Веома је штетно и опасно да се опскрбљивање здравствених установа кисеоником који у овом тренутку значи живот за многе људе не само у Српској већ у цијелој БиХ сведете на једну фирму. Да се било шта деси, да дође до хаварије у тој фирми као што је сада поплава, да нестане струје или да сви људи у тој фирми оболе од короне, ми долазимо у ситуацију да већ сљедећи дан немамо кисеоника. Као да нико у Агенцији за лијекове не размишља о томе да је пацијентима тај кисеоник неопходан - каже Вишковић.

На питање о недавном усвајању закона који предвиђа поновно формирање Агенције за лијекове и медицинска средства РС, Вишковић каже да се може усвојити идеално законско рјешење, али ако се ситуација не промијени, он пита да ли требамо као слијепци бранити нешто што је у ранијим условима било идеално, а сада угрожава животе и здравље или приступити промјени тог прописа и његовом прилагођавању новонасталој ситуацији.

- Да Золак има имало морала, он је требао сам, а поготово када је дошао захтјев из Републике Српске, да реагује као човјек и љекар, да каже “ови људи су у праву, дошло је до короне и до десет пута веће потрошње кисеоника, не смијемо набавку кисеоника свести на само једну фирму” и ријешити проблем. Видјећемо да ли ће он сада направити још један преседан па тражити хитно реаговање и одобравање привремене дозволе само за некога у ФБиХ, а да то не уради за Српску. Ја у то не желим да вјерујем и као човјек не могу да се прихватим да су толико затровани мржњом. Ако нешто важи за некога у Мостару или Зеници, онда мора да важи и за било кога у Српској. Уколико Золак уради нешто другачије, онда је сам себи пресудио у смислу и моралности и стручности и тога да ли треба да постоји та агенција и он као директор - каже Вишковић.

Он додаје да су људи из “Месера” били јако коректни, али истиче и да је битно напоменути да су цијене кисеоника сада значајно скупље.

- Цијена је била 0,92 КМ по литри са ПДВ-ом, а сада је 1,24 без ПДВ. Не желим да улазим у детаље било чијег пословног уговора, али у јавности је пуно спекулисано о томе да неко са неким сарађује, зарађује итд. О чему се сада ради када је цијена кисеоника већа за 50 одсто - пита Вишковић.

Опозиција

Премијер Српске каже да заиста не зна да ли је неко од високих функционера опозиције са поплављених подручја некоме притекао у помоћ.

- Док сам обилазио терен нисам срео никога од њих, што наравно не значи да неко од њих можда није био тамо. Нисам у медијима имао прилику да чујем за неке њихове активности, али ја заиста не желим на тај начин и по томе да судим о тим људима. Нека то раде јавност и грађани - каже Вишковић.

На питање да прокоментарише тврдње замјеника предсједника СДС-а Милана Радовића да ће инфлација 2022. години “појести” двије просјечне плате, Вишковић је рекао да би било најбоље да “Радовић пита своје колеге економисте шта мисле о његовој изјави”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана