Пра­вo­су­ђе при­гу­ше­но, не­ма ка­зни за функционе­ре

Ведрана Кулага
Пра­вo­су­ђе при­гу­ше­но, не­ма ка­зни за функционе­ре

Вашингтон - БиХ је на листи владавине права Свјетског пројекта правде (СПП) пала за шест мјеста у односу на годину раније, а томе су допринијели све већи притисци политике на правосуђе, лоша општа ситуација, корупција и недовољно учешће грађана у доношењу кључних одлука.

СПП је објавио индекс владавине права који покрива 2017. годину према којем је БиХ сврстана на 56. позицију у конкуренцији 113 земаља, док је у 2016. била на 50. мјесту. Индекс владавине права креира се на основу мишљења грађана и правосудних експерата из јавног и цивилног сектора.

- Иако је БиХ прије двије године отпочела озбиљније преговоре са ЕУ с циљем приближавања европској породици, то јој није донијело много напретка у погледу заштите права њених грађана и подизања рејтинга на међународној сцени - наведено је у образложењу.

Једна од ријетких ствари која је оцијењена позитивном је безбједност грађана и имовине. На тој скали БиХ се попела за 19 мјеста у свјетском рангирању, а заузима девето мјесто у региону. Према том параметру има и најбољи рејтинг - 44. позиција.

Погоршање је примијећено у вези са ограничењем самовоље власти за шта је највише, према образложењима, одговорна слаба кажњивост функционера за злоупотребу положаја, веће ограничавање судске власти и њена немогућност да се супротстави извршној. БиХ је најгоре рангирана према том фактору и налази се на 83. позицији.

Назадовање је примјетно и у вези са отворености институција власти. У образложењу је наведено да је смањена доступност закона и података власти, а да је ослабљено и учешће цивилног сектора у процесу доношења одлука. Лошије стање у односу на претходни извјештај забиљежено је и у заштити основних права. БиХ лоше стоји на пољу слободе говора и права на приватност, док су индекс слободе вјероисповијести и окупљања и питања дискриминације и радничких права нешто изнад просјека.

Што се тиче корупције, закључено је да је дошло до њене стагнације мада је БиХ и даље рангирана на лоше 73. мјесту. Највећа корупција, према овом извјештају, забиљежена је у законодавној власти мада је висока и у извршној и нешто мање у правосуђу, полицији и војсци.

Од земаља западног Балкана најлошије је рангирана Србија која је на 76. позицији, док су најбоље оцијењене Словенија (26) и Хрватска (35). Генерална оцјена је да је већина од 113 посматраних земаља доживјела пад на пољу људских права, ограничења самовоље власти и правосуђа.

Доктор политичких наука Срђан Перишић сматра да ће БиХ и у идућем периоду задржати сличне оцјене.

- Имамо на сцени јасно јачање партија, а не правне државе. Владавина права не проистиче из институција, већ из јачине политичких странака јер се одлуке доносе у странкама, а не у институцијама. Јасно је да су такве основе довеле до пада на листи и да су због такве поставке у систему неке вриједности далеко испод потребног нивоа - рекао је Перишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана